NEWS

Kamen smutnje stupići u Keršovanijevoj

12.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Kamen smutnje stupići u Keršovanijevoj
902GO092739.jpg

Nakon višekratnih novinskih napisa o prometovanju u gradu, postavljanju stupića u Keršovanijevoj ulici, parkiranju te uopće prometnom kaosu, jučer su se sastali stanari te ulice, predstavnici Mjesnog odbora »Joakim Rakovac« i Snježana Mekota, nekadašnja gradska SDP-ova vijećnica koja na taj problem u nekoliko navrata bezuspješno ukazivala na sjednicama Gradskog vijeća. Jednoglasno je zaključeno da dosadašnja gradska garnitura nije imala sluha za prijedloge građana i vijećnika. Svoje će prijedloge i stavove zajednički iznijeti novoj gradskoj upravi, od koje očekuju više suradnje i razumijevanja.

– Želio bih istaknuti da stupići postavljeni u Ulici Otokara Keršovanija služe nesmetanom prolasku pješaka nogostupom te ulasku stanara u njihove stanove i lokale. Sve je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa, rekao je Kristijan Žužić, predstavnik stanara Keršovanijeve. Problem se mogao ranije puno bolje riješiti – Mjesni odbor je prije dvije godine predao gradskoj upravi i na niz drugih adresa elaborat o prometovanju u ovom dijelu grada, ali taj materijal nije nikada proslijeđen nadležnoj komisiji ni Poglavarstvu, rekao je Žužić te istaknuo da za to najodgovornijim smatra resornog pročelnika Milana Lakovića. Tim su elaboratom predlagali širi kolnik, mjesta za parkiranje te sadnju novih stabala, čime bi zasigurno svi bili zadovoljni. Laković je stanovnik Svetog Lovreča, rekao je Žužić, pa ne može ni razumjeti svu tu problematiku kao što to mogu ovdašnji građani.

Snježana Mekota prošle je godine inicirala potpisivanje zahtjeva za uklanjanjem stupića u Keršovanijevoj, budući da vlasnici poslovnih prostora u ovoj i okolnim ulicama te na Peškeri imaju velikih problema s parkiranjem.

– Ulica je javna površina, a ne vlasništvo stanara jedne strane ulice. I mi smo predlagali drugačije rješenje, jer ova je ulica dovoljno široka i za nesmetanu vožnju i parkiranje i prolaz pješaka. Da su ljudi u Komisiji za promet o tome razmišljali i prošli ovuda, sigurno bi donijeli drugačije rješenje, rekla je Mekota. Gradske ulice vlasništvo su svih ljudi, zato je trebalo predložiti da se u donjem dijelu Keršovanijeve omogući nekoliko parking mjesta na vrijeme do deset minuta. Treba vidjeti koliko grad ima parking mjesta i koje su potrebe – ne smiju se zatvarati postojeća prije nego što se omoguće nova, smatra ona. Ukazala je i na neke druge gradske ulice, koje su puno uže od Keršovanijeve a promet se njima nesmetano odvija. Gradska komisija za promet očito nije ni njihov prijedlog razmatrala, a tko je dao nalog Usluzi da postavi stupiće nije doznala ni nakon pet vijećničkih pitanja. Tek nakon smjene vlasti saznala je da je nalog dao osobno bivši gradonačelnik.

– Nogostup nije za vozila, a budući da u Gradu nisu reagirali na naš elaborat i prijedloge, tražili smo postavljanje stupića. Prometna policija je nemoćna, i sve dok ne počne s radom gradska policija, kojoj će to biti jedna od temeljnih zadaća, neće biti reda. Naši vozači nemaju temeljne vozačke kulture, a za njima se povode i turisti. Prometni kaos prisutan je svugdje u Poreču i sasvim je izvjesno da bi središte grada trebalo zatvoriti, smatra predsjednik MO-a »Joakim Rakovac« Milan Markežić. Svi su se složili da je za ovakvo stanje odgovoran pročelnik komunalnog odjela Milan Laković.

– U Gradu dosad nismo imali s kime neke stvari progurati. Mislim da je sada puno bolja situacija, no svjesni smo da se u 15 dana nove vlasti ne može još ništa učiniti. Poručujemo gradonačelniku da nije dovoljno samo nositi kravatu, već treba početi vaditi materijale iz ladica. Nemojmo se prepucavati preko novina, nego zajedno i dogovorno rješavajmo naše probleme, poručio je Kristijan Žužić.

Poduprijevši ovakve prijedloge svi su se složili da zajednički, uz nužne kompromise onih koji ovdje žive i onih koji koriste ovaj javni prostor, dogovore rješenje kojim će se omogućiti građanima prostor gdje će nakratko ostaviti svoj auto dok obavljaju neki posao u gradu, ali i da pritom pješaci, prvenstveno polaznici ovdašnjeg vrtića budu sigurni te da stanovnici ne moraju u svoje stanove ulaziti provlačeći se između automobila i ugostitelji robu dostavljati preko haube i prozora. O vatrogascima, hitnoj i ostalim interventnim službama da i ne govorimo.

-Glas Istre 12.7, Vesna Medvedec-

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email