NEWS

Kako smo glasali ?

26.11.2007. 00:00; ; Početna / Politika / Kako smo glasali ?
869izbori_logo.jpg

Izborni semafor, privremenih rezultata u 8. izbornoj jedinici ( glasao 239.271 građanin – nevažećih listića bilo je svega 1, 43 % ) pokazuje : SDP – 41,06 % glasova, HDZ – 21, 03 %, IDS – 16, 22 % i HSU – 5, 87 % glasova.

U istarskom dijelu izborne jedinice situacija je nešto drugačija, ali ukoliko pogledamo veće urbane sredine, pobjednik je isti: SDP.

Sportskim riječnikom rečeno SDP – IDS 4 : 3, a rezultati pokazuju sljedeći poredak:

– Buje : SDP, IDS, HDZ ;

– Buzet : IDS, SDP, HNS ;

– Pazin : IDS, SDP, HDZ ;

– Poreč : IDS, SDP, HDZ ;

– Rovinj : SDP, IDS, HDZ ;

– Pula : SDP, IDS, HDZ ;

– Labin : SDP, IDS, HDZ.

U manjim sredinama više pobjeda imao je IDS, ali je HDZ pobjedio u Funtani i Svetom Petru u Šumi.

Znači građani u Istri su prepoznali koje će stranke u Hrvatskoj voditi glavnu riječ u izbornoj utrci, te su glasali protiv dosadašnje Vlade ( HDZ ), a opredjeljivali su se prema tradiciji, političkim opredjeljenjima i vjerodostojnosti za 2 stranke ( IDS – SDP ). IDS je zabilježio dobre rezultate u malim općinama, jer nije zaboravio na male sredine kojima je HDZ podario lokalne uprave, a troškove funkcioniranja prevalio na njihove građane. Gradovi su u Istri dali malu prednost SDP-u, no ne zbog aktivnosti i dobrog rada istarskog SDP-a, već zbog toga da ne propadne glas protiv. No, poruka je ipak poslana IDS-u koji ima izvršnu vlast u većini tih gradova : nismo zadovoljni. HDZ svoje rezultate treba zahvaliti useljavanju u Istru, a ne svojem dobrom radu i rezultatima svoje politike.

IDS je na ove izbore izašao samostalno i izvršio kvalitetnu provjeru svog rejtinga, sada znaju mišljenje svojih građana, na potezu su oni.

R.V.A.

Print Friendly, PDF & Email