NEWS
Ljekarna

Kako s djetetom odabrati slobodne aktivnosti

slobodne-aktivnosti
30.09.2019. 11:53; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Kako s djetetom odabrati slobodne aktivnosti

Piše: Valantina Mladinov prof. psihologije za DND Poreč
Na početku smo nove školske godine i djeca imaju mogućnost odabrati izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u kojima će sudjelovati tijekom tekuće godine. Roditelji se često nađu u nedoumici koliko aktivnosti je djetetu optimalno i koje aktivnosti ponuditi.

Slobodne aktivnosti strukturiraju djetetovo slobodno vrijeme i kao takve prvenstveno trebaju biti djetetu zabavne, zanimljive i pružati mu mogućnost za razvoj osobnih potencijala. Vrijeme koje provede baveći se aktivnostima drugačijima od onih u vrtiću ili školi pomaže djetetu u stvaranju novih prijateljstava i iskustava, ali i u otkrivanju i prihvaćanju vlastitih jakih strana i ograničenja (zbog kojih će u nekim aktivnostima biti manje uspješno).

Roditelji ponekad, u najboljoj namjeri, upisuju dijete na aktivnosti za koje misle da će kompenzirati neke djetetove slabije strane ili navike (npr. manje je spretno pa odabiru sport). To se može ali i ne mora dogoditi; najvažnije je da dijete uživa u samom bavljenju nekom aktivnošću a da ga postignuće (nastup, sportska pobjeda, nagrada) veseli ali ne bude presudno.

Broj i vrsta aktivnosti ovise o interesima i dobi djeteta. Stručnjaci se slažu da bi bilo dobro da dijete ima (barem) jednu aktivnost. Nekoj je djeci to dovoljno, no neka žele isprobati puno aktivnosti i sve im je zanimljivo i zabavno. Zbog toga treba pratiti djetetov ritam i interes, ostavljajući dovoljno vremena za odmor, slobodnu igru i ravnotežu između obiteljskog života i drugih obaveza.

Tijekom godine zna doći do pada motivacije pa dijete želi odustati od odabrane aktivnosti. Roditelji se često pitaju trebaju li insistirati da dijete ostane do kraja polugodišta/godine. Treba razgovarati o mogućim uzrocima želje za odustajanjem; često je dovoljno napraviti kratku pauzu (npr. tjedan dana) koja će omogućiti djetetu da se odmori. Ako je razlog djetetov osjećaj neuspjeha u odnosu na vršnjake, važno je razgovarati o Vašim očekivanjima i djetetovim očekivanjima od samog sebe i usmjeriti dijete da prati vlastito napredovanje i dobro se osjeća zbog uloženog truda.

Print Friendly, PDF & Email