Kako Poreč financira razvoj ? – Sa Poglavarstva Grada Poreča.

05.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Kako Poreč financira razvoj ? – Sa Poglavarstva Grada Poreča.

Iz ovih prezentiranih podataka o tekućim prihodima je vidljivo da je to povećanje za 4 % ( stopa razvoja 3-4 % ), a ukoliko pogledamo strukturu prihoda, vidimo velike razlike, nastavio je Cosetto. Prihodi iz rada ( gospodarstva ) su manji od prihoda od kupovine i prodaje. "Mislim da je potrebna dubinska analiza turističkog gospodarstva, od 90-ih do danas". Porez na imovinu nije rezultat rada, već transakcija. Koji je pravi gospodarski razvoj u gradu, koje je stanje gospodarstva ? Poznati su mi podaci iz turističkih tvrtki, realan je pad u turizmu, što to znači za grad ? Posljedice toga su vidljive u prihodima. Razvoj se u Poreču prije temeljio na zaduživanju, a inflacija je pojela rate za otplatu. Danas je razvoj baziran na prodaji nekretnina ( imovine ). Privatni sektor je van razvojnih programa i to je aktualni problem. U razvojne projekte treba uključiti i privatni sektor. "Znači, da zaključim, potrebna je dubinska analiza turizma od pretvorbe do danas, analiza naplate komunalnih doprinosa i naknada, pratiti stupanj naplate u proračunu".

Na kraju ovog kratkog pregleda najinteresantnijih naglasaka iz rasprave, dodajmo i podatak da je 86 % Proračuna grada u 2006. godini činio tekući prihod, da je 22 % prihoda proračun dobio od poreza na promet nekretninama ( promet je iznosio oko 437 milijuna kuna ). Istovremeno je Grad Poreč u 2006.godini investirao 43,4 milijuna kuna. Najveće rashode su imali upravni odjeli za komunalni sustav i za društvene djelatnosti, a ostvareno je i 24,7 milijuna kuna viška prihoda ( od prodaje zemlje i naknada ). Prihodi od komunalnih naknada bili su 12,8 milijuna kuna.

R.V.A.

Print Friendly, PDF & Email