NEWS

Kako će raditi kafići? Jedna nova mjera može pomoći mnogima

53458198_823071941367713_7637280836810702848_n
foto: Cafe bar Lamai
07.05.2020. 09:21; ; Početna / Gospodarstvo / Kako će raditi kafići? Jedna nova mjera može pomoći mnogima

U PONEDJELJAK, 11. svibnja, ponovno se otvaraju ugostiteljski objekti. Za početak će moći raditi samo oni koji imaju terase, piše index.hr

Capak je jučer demantirao da će ugostiteljima trebati pleksiglas da ograde stolove, što se ranije moglo čuti s više strana.

“Mi nećemo tu neke posebne dodatne uvjete, nećemo stavljati pleksiglase. Ideja je kad blagajnica osam sati sjedi za blagajnom, da bude barijera, u kafićima i restoranima nema smisla. Trebat će biti razmak, osim među članovima obitelji. Vidio sam u nedjelju u crkvi natpis ‘za obitelji’. Obitelji mogu sjediti zajedno, to se može napraviti u restoranima”, rekao je Capak jučer ujutro.

No pitanje je kako će brojni ugostitelji u centrima gradova, organizirati posao s obzirom na to da se često radi o malim terasama i uskim ulicama.

Neki hrvatski gradovi prihvatili ideju iz Litve

Kako će ugostiteljski objekti raditi, nije sasvim poznato. Detaljne upute za sada nisu objavljene, to se očekuje sljedećih dana. Najvažnija promjena je da će, barem u početku, raditi samo terase. Dakle, neće biti moguće sjesti u kafić ili u restoran. Samo će ta mjera eliminirati brojne ugostitelje koji ovise o unutarnjem prostoru jer nemaju terase ili su im terase malene.

U Europi se, što se tiče kafića i restorana, pojavila još jedna ideja. U Litvi, odnosno Vilniusu, gradske vlasti dopustile su ugostiteljima da prošire svoje terase tamo gdje je to moguće. Za tim se primjerom od hrvatskih gradova poveo Bjelovar.

“Prije par dana smo održali sastanak s predstavnicima ugostitelja Grada Bjelovara. Upoznali smo ih s našim gospodarskim mjerama, a oni s problemima koje očekuju kad otvore svoje kafiće i restorane. Rodila se ideja po uzoru na grad u Litvi da svima koji imaju zakupljene terase izađemo ususret i omogućimo im da terase prošire na dodatne gradske površine kako bi mogli ugostiti jednak broj svojih posjetitelja kao i prije krize. Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom i omogućiti našem gospodarstvu da što prije izađe iz krize”, rekao je Hrebak za portal Zvono.eu.

Mjeru proširenja donio i Karlovac

Isto je jučer napravio Karlovac.

“Kako bi se ublažile štetne posljedice koronavirusa na karlovačko gospodarstvo, Grad Karlovac do sada je donio niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima. Kao mjera pomoći poslovnim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u novonastalim okolnostima propisanim od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Grad Karlovac donio je još jednu u nizu odluka kojom se nastoji pomoći poslovnim subjektima na način da će im se omogućiti korištenje javne površine za postavljanje terase u odnosnu na uobičajenu veličinu, uz zadovoljavanje uvjeta za prostornu i tehničku mogućnost povećanja te ako se time ne ometa sigurnost prometa, mogućnost kretanja osoba s posebnim potrebama i prometovanje hitnih službi. Pravo na povećanje javne površine za postavljanje terase može se ostvariti do donošenja odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom se ukidaju mjere ograničavanja poslovanja ugostiteljima, a najduže do 30. 9. 2020. godine. Ako Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske promijeni svoju odluku o uvjetima rada ugostiteljskih objekata, Grad Karlovac će u dogovoru s Cehom ugostitelja predložiti Gradskom vijeću Grada Karlovca produženje mjera do 30. 9. 2020. godine. Za korištenje dodatne javne površine u svrhu postavljanja terase ne plaća se naknada.  

Kako smo već ranije najavili, Grad Karlovac subvencionirat će troškove prilagodbe na rad poslovnim subjektima u djelatnostima kojima je bio zabranjen rad uslijed pandemije bolesti COVID – 19 u visini do 5.000,00 kn jednokratno. Priznaju se troškovi poput izrade zaštitnih pregrada, nabave zaštitnih maski, odijela za osoblje, jednokratnih ručnika, sredstava za dezinfekciju i sl. Sredstva će se dodjeljivati temeljem objavljenog javnog poziva. Uvjeti za ostvarivanje subvencije, priznati troškovi, potrebna dokumentacija, način podnošenja zahtjeva, rokovi i obrazac zahtjeva propisani su Odlukom Gradonačelnika. Javni poziv za dodjelu potpore za usklađenje uvjeta poslovanja s novim uvjetima vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 bit će u petak, 8. 5. 2020. objavljen na službenim Internet stranicama Grada Karlovca. U narednom periodu koji je pred nama pratit će se situacija te će se sukladno tome donositi moguće nove mjere”, stoji u objavi na stranicama Grada Karlovca.

Print Friendly, PDF & Email