Kako će od ponedjeljka raditi trgovine

market
24.04.2020. 00:36; ; Početna / Gospodarstvo / Kako će od ponedjeljka raditi trgovine

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je večeras da će, ako u prva tri mjeseca ova epidemija ne stane, sigurno biti rezova i u plaćama i u drugim segmentima državnog proračuna.

Mjere se popuštaju u tri faze u razmaku od tjedan dana, a prva kreće već u ponedjeljak.

“Mislim da moj osmijeh na licu govori sve, i ja sam kao i vi jedva dočekao da gospodarstvo ponovno počne funkcionirati na imalo normalan način”, rekao je Horvat gostujući u Dnevniku HRT-a.

Kako će raditi trgovine od ponedjeljka

“Svi oni koji su dosad imali radno vrijeme do 17 imaju prilike osposobiti svoju trgovinu za dvosmjenski rad. Dakle, od 7.30 do 14, nakon toga pola sata radne pauze, dezinfekcija, od 14.30 pa do 21 u dvosmjenskom radu”, rekao je Horvat.

Horvat je izrazio sigurnost da će uz poštovanje svih mjera sve uslužne djelatnosti biti spremne za početak svoje gospodarske aktivnosti.

Dodao je da smo za ovakav set mjera financijski spremni tri mjeseca bez ikakvih zaduženja, ali će zaduženje biti potrebno bude li epidemija potrajala naredna tri mjeseca.

“Nakon toga, ako će se ovo prolongirati ili ako će se u šest mjeseci producirati drugi val, morat ćemo osmišljavati određene scenarije koji neće biti popularni”, poručio je Horvat.

Naglasio je da popuštanje mjera sukcesivno, u tri koraka, ne znači i opuštanje.

Horvat je istaknuo da nismo do kraja iskoristili financijsku omotnicu europskih fondova i da se u njegovom resoru pripremaju investicije koje u ovom trenutku iznose oko 2,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava za “day after”, odnosno dan nakon pokretanja hrvatskog gospodarstva.

“Mi u ovom trenutku u jednom, usudio bih se reći, vrlo ambicioznom projektu revitalizacije gospodarstva trebamo otprilike 4 do 5 milijardi kuna likvidnosti bespovratnih, a nakon toga i kroz poslovne banke da bi se financijska konstrukcija tih projekta zaključila i mogli startati, ako ne do kraja ove godine, onda početkom sljedeće”, rekao je Horvat.

Bez rezova u državnom i javnom sektoru?

“Bit će rezova, rekao sam vam, iz mjeseca u mjesec, uštede su vidljive. Ako u prva tri mjeseca ova epidemija ne stane, siguran sam da će biti rezova i u plaćama i u drugim segmentima državnog proračuna”, zaključio je Horvat.

index.hr

Print Friendly, PDF & Email