NEWS
Best of Poreč

Kada stižu “ležeći policajci” u Antonce ?

2018-03-12_09h16_20
foto: Tanja Kocijančić, Glas Istre
12.03.2018. 09:17; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Kada stižu “ležeći policajci” u Antonce ?

(Tanja Kocijančić, Glas Istre) Kada je nedavno objavljena vijest da su u Žbandaju kod škole postavljeni “ležeći policajci” i uređeni pješački prijelazi te da su u Antoncima također postavljene “zebre”, na društvenim su mrežama građani upozorili da i u Antoncima trebaju “ležeće policajce”.

Prometnica je to koja vodi kroz naselje i vrlo je opasna za djecu koja idu u školu, jer nema ni nogostupa. Naime, pješaci su posebno ugroženi jer se tom prometnicom jako brzo vozi. I gradonačelnik Loris Peršurić je na svom Facebook profilu na upit jedne majke kada će usporivači prometa konačno i u Antonce, odgovorio da će to pitanje proslijediti upravitelju Županijske uprave za ceste u Pazinu, pod čijom je ingerencijom prometnica. No, izgledno je da se to neće dogoditi baš jako brzo.

Cesta St. Portun – Antonci

Pročelnik porečkog Odjela za komunalni sustav Marino Poropat rekao nam je da je Grad nedavno poslao dopis ŽUC-u za postavljanje “ležećih policajaca” te da sada čekaju odgovor hoće li oni to napraviti. Dodao je da je pješačke prijelaze u Antoncima i “ležeće policajce” u Žbandaju platio Grad poreč, uz opasku da se iz gradskog proračuna plaća ono što bi trebao financirati ŽUC na svojim cestama. Rekao je da nakon što dobiju suglasnosti od ŽUC-a, za postavljanje uspornika treba izraditi prometni elaborat i dobiti suglasnost MUP-a, a što sve skupa traje oko dva mjeseca.

Što se tiče prometnice koja ide od Poreča, odnosno od Stancije Portun prema i kroz Antonce, Poropat veli kako su nedavno imali sastanak s ravnateljem ŽUC-a Robijem Zgrablićem koji je kazao da ove godine nemaju u planu sanirati tu cestu. Dodao je da su tražili da se to stavi u plan za 2019. jer građani su više puta pitali kada će se ta opasna dionica puna rupa konačno urediti. Zaključio je zbog svega toga da je teško očekivati da će ta cesta dobiti i prijeko potreban nogostup.

Na upit kada “ležeći policajci” stižu u Antonce ravnatelj Zgrablić odgovorio je da za to postoji procedura te da u Gradu jako dobro poznaju koje uvjete prethodno treba zadovoljiti, odnosno da nije dovoljno samo poslati dopis sa zahtjevom da ih postavi ŽUC.

– Po članku 5. Zakona o sigurnosti prometa i članku 61. Zakona o cestama, Grad treba najprije napraviti prometni projekt za smirivanje prometa, analizu opravdanosti i nakon toga još ide i prethodna suglasnost nadležne policijske postaje. Nakon toga i ŽUC odobrava postavljanje “ležećih policajaca”. Po zakonu Grad je taj koji uz suglasnost MUP-a uređuje promet na svom području, odgovorio je na naš upit Zgrablić, uz opasku da se radi o proceduri koja traje te da su isti postupak napravili i prije postavljanja pješačkih prijelaza. Ravnatelj ŽUC-a dometnuo je i to da je jako bitno gdje će se uspornici prometa postaviti, jer osim što ima građana koji ih žele u svom naselju, ima i drugih koji su protiv njih zbog buke koju stvaraju.

Asfalt loš, pun zakrpa, neravnina i ropa

Pitanje ove prometnice nije novost. Grad je tek prije desetak dana poslao ŽUC-u dopis za “ležeće policajce”, nakon što je to gradonačelnik najavio na svom Facebook profilu, iako je vijećnik Maurizio Zennaro, nositelj liste grupe birača koji živi baš u Antoncima, još u srpnju prošle godine potegnuo tu temu na Gradskom vijeću, zatraživši žurno rješenje.

– Zatražio sam još lani hitnu sanaciju županijske ceste na relaciji St. Portun – Antonci – Kosinožići jer je služila kao alternativni put prilikom gradnje kanalizacije u Novoj Vasi i okolnim naseljima. Zbog ondašnje i sadašnje prometne opterećenosti cesta je ozbiljno oštećena. Također, ta je trasa dio poznate biciklističke staze Eufrazijane, ali više ne ispunjava osnovne uvjete propisane pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi jer je asfalt loš, pun zakrpa, neravnina i rupa. Njome učestalo prometuju i kamioni teži od dozvoljenih osam tona nosivosti, ali i školski autobus koji razvozi učenike u Poreč i Novu Vas. Učenici tako svakodnevno izlažu svoje živote opasnostima u prometu i krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, rekao je Zennaro.

Dodao je da u tom svom prijedlogu na Gradskom vijeću nije izričito tražio postavljanje “ležećih policajaca”, ali “u razgovoru s gradonačelnikom dotakli smo i tu temu, pa je i on sam predložio da se postave “kockasti ležeći policajci”, istaknuo je Zennaro koji smatra da se trebalo prije krenuti u rješavanje tog gorućeg problema za naselje Antonci.

Tanja KOCUANČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani