NEWS

Kada će doći na red popravak ceste Funtana -Vrsar?

28.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Kada će doći na red popravak ceste Funtana -Vrsar?

Poslovnikom predviđenih 45 minuta nije ni na protekloj sjednici bilo dovoljno za pitanja i prijedloge vrsarskih vijećnika. Niz prijedloga stigao je najprije od Mirne Antolović, jedine predstavnice Zelene stranke. Ona smatra, među ostalim, da treba povećati ovlasti komunalnim redarima, zabraniti cirkuse sa životinjama, provesti anketu o zainteresiranosti poduzetnika za industrijsku zonu, naplaćivati smeće po broju osoba u kućanstvu te odrediti jedan dan u tjednu za prijem građana kod načelnika. Podsjetila je i da Općina duguje Zelenoj stranci novac za 2004. godinu, na što je upozorio i predsjednik vrsarskog ogranka Milivoj Čuka.

Neobičan obračun odvoza smeća

Problem je pojasnio pročelnik Slobodan Vugrinec, koji je rekao da Općini nije na vrijeme dostavljen novi broj žiro računa.

– Po zakonu je moguće uplatiti novac samo na račun središnjice stranke, a gospodin Čuka nam je dao drugi broj računa, na koji nismo mogli uplatiti. Kasnije smo uredno uplaćivali na račun središnjice, rekao je pročelnik.

Načelnik Franko Štifanić je napomenuo da su ovlasti komunalnih redara propisane zakonom te da je detaljni plan uređenja industrijske zone rađen upravo nakon anketiranja petnaestak malih i srednjih poduzetnika koji su za zonu pokazali interes. Prijedlog o drukčijem računanju cijena odvoza smeća može se uputiti poglavarstvu, a Vugrinec ga je ocijenio neobičnim budući da se cijene dogovaraju s komunalcem Uslugom i jednako se računaju za sve bivše općine Poreštine. Cirkus se pak može zabraniti na javnoj površini, ne i na privatnoj, glasio je pročelnikov odgovor.

– Još nisam čuo da je građanin morao otići iz zgrade Općine, ako sam bio tu da ga primim i ako nisam bio na sastanku, komentirao je Štifanić prijedlog o uvođenju dana za prijem građana. Načelnik je profesionalni djelatnik, uvijek na raspolaganju građanima, za koje je jedino poželjno da se prethodno najave. Primajući jednom tjedno zapravo bi ih zakidao, smatra pročelnik.

Kamp-odmorišta ucrtati u prostorni plan

Celeste Gerometta (IDS) pitao je kako će se ubuduće razvijati općina, a Vesnu Turković (SDP) zanimalo je kada će doći na red popravak ceste Vrsar – Funtana i je li gotova studija prometa. Ona smatra i da ulaz u Vrsar koji je poharala pijavica te područje Perila u Funtani kod dječjeg igrališta valja pošumiti. Za sanaciju kolnika načelnik se obvezao raspitati u Županijskoj upravi za ceste, ulaz u Vrsar zapravo čine privatne parcele s pravom gradnje te nije moguća intervencija Općine, dok se okoliš dječjeg igrališta planira pošumiti. Ponudu pristiglu na javnom natječaju za izradu studije prometa poglavarstvo je odbilo zbog previsoke cijene te je raspisan novi natječaj, odgovorio je pročelnik.

Na nepregledne i opasne pristupne putove glavnoj cesti u Funtani upozorila je Marija Liović (HDZ). Jedan odnedavno zaklanja i golema reklama za restoran koju općinari ne smiju dirati jer je na privatnoj parceli. Moguće je eventualno javiti policiji i provjeriti podliježe li slučaj Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, rekao je Štifanić.

Oporbenjak Adriano Ukušić (HDZ), a prethodno i Mirna Antolović, sugerirali su da se potencijalna kamp-odmorišta ucrtaju u prostorni plan, na što obvezuje novi zakon kojim su odmorišta i uvedena. Ukušić je predložio i postavljanje ploča u smjeru Ipsilona te pitao mogu li ugostitelji organizirati vlastite turističke fešte, pored ribarskih koje priređuje TZ. Odgovoreno mu je da ugostitelji najprije moraju poslati zahtjev za korištenje javne površine

M. Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email