NEWS
Ljeto u Funtani

Jesu li turisti u kamperima kriminalci?

17.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Jesu li turisti u kamperima kriminalci?
73IMG_0996.jpg

Kamper turizam u Europi, a i u svijetu, je u sve većem zamahu i sve više ima ljudi koji svoj godišnji odmor provode vozeći se u kamperima od mjesta do mjesta.

Uprkos svoj silini tzv. stručnih putovanja naših turističkih rukovodilaca, a sadašnjih managera, Poreč još uvijek nije raspoznao potrebu za postavljanjem specializiranog parkirališnog prostora za kampere ! Još prije 15-ak godina moglo se u vodećim turističkim zemljama Europe vidjeti organizirana kamper-parkirališta koja su ponegdje ličila na parcelirane kampove, sa kompletnom infrastrukturom, WC-ima, praonicama za kampere, pa čak i info-kioscima. Na takva parkirališta u Europi kampere upozorava i odgovarajuća prometna signalizacija, a nalaze se i jasno označena u info-brošurama pojedine destinacije. Kampere možete vidjeti i u mondenim skijališnim centrima Europe, i to zimi na temperaturama daleko ispod nule, posložene na za to predviđenim parkiralištima.

Kod nas svega toga nema – mi turiste u kamperima tretiramo gotovo kao kriminalce, jer ih ujutro dolazi buditi policija i tjerati sa parkirališta, uz naplatu "odgovarajuće" kazne. Tako je bilo i jutros ispred našeg doma zdravlja. Iako parking ispred Doma nije označen niti kao privatni, niti kao rezervirani, a niti postoji oznaka zabrana za kampere. Što su onda ti gosti prekršili, pitanje je.

Jasno je da se kamper-turizam sukobljava sa interesima hotelijera i hotelijerskog lobija, ali se ne sukobljava sa ponudom destinacije, jer će gost iz kampera otići u obilazak mjesta u kojeg je doputovao, a tu će nešto i potrošiti.

Hoćemo li u Poreču raspoznati potrebu za organiziranim prihvatom kamper-turista, ostaje za vidjeti u slijedećoj turističkoj sezoni. Ovu smo preskočili.

P.S. događaj ispred Doma zdravlja nismo slikali zbog moguće zlouporabe posebice kod medija u susjednim državama.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email