NEWS

Jedan od najstarijih Porečana Viktor Stranić proslavio 100. rođendan u Domu za starije i nemoćne

2
10.01.2022. 13:50; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Jedan od najstarijih Porečana Viktor Stranić proslavio 100. rođendan u Domu za starije i nemoćne

Gradonačelnik Loris Peršurić danas je u Domu za starije i nemoćne Poreč čestitao 100. rođendan jednom od najstarijih sugrađana Viktoru Straniću. Slavljeniku je uručio prigodan poklon paket uz želju da ga zdravlje i dalje služi, te da i dalje provodi vesele trenutke uz svoju djecu, unuke i praunuke. Čestitkama se pridružila i v.d. ravnateljice Doma Sandra Čakić Kuhar, te osoblje, a nakon čestitki proslava se nastavila u Domu uz korisnike i veliku tortu, te zlatne balone.

Rodom iz porečke Nove Vasi Viktor je iz obitelji koje se bavila poljoprivredom i stočarstvom. Završio je osnovno obrazovanje, te kao mlad pomagao roditeljima oko stoke i u gostionici koju su imali u centru Nove Vasi. U 20. godini vojni rok služio je u Palmanovi u Italiji gdje ga je zatekao II. svjetski rat, te se nije mogao vratiti kući. Nakon završetka rata zaposlio se kao policajac na području Vižinade, u tadašnjoj općini Poreč, te tu upoznao ljubav svoga života koja je trajala skoro 70 godina, do smrti supruge. U braku su dobili tri kćeri Adu, Lidiju i Nelu.

Barba Viktor bio je imenovan predsjednikom Kotara Nove Vasi. Za njegovog mandata osnovana je limena glazba s 12 članova koje je dugo trajala, te izgrađena dva zadružna doma, od kojih je jedan još danas u funkciji.

Nakon ove funkcije zaposlio se u bivšoj tvornici „Školjka“ u Poreču, gdje je početak rada bila obnova dotrajalih zgrada, nakon čega je tvornica počela s preradom ribe. Tijekom rada bio je član radničkog savjeta, član komisije za prijem u radni odnos i do odlaska u mirovinu sa 40 godina staža voditelj skladišta za preradu slane sardele i konzerviranja ribe. U slobodno vrijeme barba Vikor volio je zaigrati boće, uvijek je puno čitao, a pogotovo su ga zanimale teme o ratu. Još uvijek voli na televiziji pogledati dokumentarce, a i danas voli zapjevati, družiti se i nije izgubio veselu narav.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email