Je li izbor Alda Ukanovića (ne)legalan?

24.10.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Je li izbor Alda Ukanovića (ne)legalan?
45XO054852.jpg

Grupa od 23 člana Sekcije za građevinarstvo, autoprijevoznike i taksiste napustila je koncem prošlog tjedna izbornu sjednicu zbog, kako kažu, nelegalnog izbora njihovog člana Alda Ukanovića na mjesto predsjednika sekcije. Kako se navodi u priopćenju poslanom medijima, što ga je u ime nezadovoljnika potpisao obrtnik Marko Pranjić, Ukanović najprije nije dao da se glasa za njegova protukandidata, a nakon inzistiranja na glasanju za još jednog kandidata pobrojao je glasove u svoju korist.

– Tražili smo da nam se predoči odluka o raspisivanju izbora, pravilnik o radu sekcije i pravila po kojima se provode izbori, ali nismo dobili ništa. Budući da je dobio svega 23 glasa, a to nije natpolovična većina prisutnih (bilo nas je 53), nakon našeg inzistiranja pristao je da se predloži i drugi kandidat. Predložen je Marko Pranjić, koji je dobio 27 glasova, međutim Ukanović je brojanjem na svoj način rekao da je Pranjić dobio samo 21 glas te da je on izabran za pročelnika sekcije jer je dobio dva glasa više. Tražili smo ponovno prebrojavanje za kandidata Pranjića, ali Ukanović to nije dao rekavši da mi nemamo što brojati. Nakon toga je nas 23 obrtnika napustilo sjednicu jer izbori nisu provedeni pošteno, navodi se u njihovu priopćenju.

Budući da je u dvorani ostalo manje od deset posto od ukupno 497 članova sekcije, nezadovoljni obrtnici smatraju da se nakon njihova odlaska nisu mogle donositi pravovaljane odluke. Oni smatraju da je izborna sjednica nelegalna te, ukoliko se ne ponovi, veći dio obrtnika istupit će iz porečke strukovne udruge. Od Udruženja obrtnika Poreč traže da se poništi ova izborna skupština i održe novi izbori, da na njima budu prisutni predstavnici Hrvatske gospodarske komore i mediji, te da se članovima dostavi odluka o raspisivanju izbora, pravilnik o radu sekcije te pravila o provedbi izbora.

Što se točno dogodilo na izbornoj sjednici, upitali smo Ukanovića. On negira sve navode iz priopćenja, a svoje tvrdnje potkrijepio je dokumentima sa sjednice. Iz zapisnika se može iščitati da su bila prisutna 52 obrtnika s pravom glasa, da je Ukanović dobio povjerenje 25-orice, jednako kao i njegov zamjenik Duško Perčulija, dok je Ukanovićev protukandidat Pranjić dobio 21 glas. Također, sjednicu po zapisniku nisu napustila 23, kako piše u priopćenju, već 21 obrtnik, a na sjednici je ostao 31. Ukanović veli da su zapisnik potpisali on, zapisničar i dvoje ovjerovitelja, stoga su svi podaci točni i provjereni.

– Svi ovi navodi iz priopćenja nisu točni, iza zapisnika stojimo nas četvero, a što se tiče onih deset posto, to također nije točno, jer ni u statutu ni u drugim aktima nigdje ne piše da treba biti prisutno deset posto članova. Bila je to samo preporuka Upravnog odbora, što znači da je izborna sjednica naše sekcije provedena legalno, zaključio je Ukanović.

V.Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email