NEWS

Javni novac u Istarskoj autocesti – mrtvi kapital

15.09.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Javni novac u Istarskoj autocesti – mrtvi kapital

Predstavnik Grada Poreča kao vlasnika 10,04 posto dionica Istarske autoceste d.d. blokirao je nedavno nastavak skupštine društva ne davši glas za promjenu dioničkog u društvo s ograničenom odgovornošću. Čeka se sazivanje nove skupštine, a u međuvremenu vlasnici dionica valjda razmišljaju što učiniti. Zašto planirana promjena nije prošla, odnosno što bi ona mogla donijeti nekolicini istarskih gradova i općina koji su mali dioničari?

Podsjetimo, Istarska autocesta d.d. osnovana je u kolovozu 1990. godine, a registrirana je za pripremu gradnje, održavanje i eksploataciju istarske autoceste. Temeljni kapital društva iznosi 4,37 milijuna kuna, jer je 1996. godine povećan za gotovo 50 posto odlukom Skupštine. Istarska autocesta vlasnica je 2,22 posto dionica BINA-Istre d.d. koje godišnje nose oko 1,5 milijuna kuna dividende, kako je stajalo u financijskom izvješću za skupštinu. Predsjednik Uprave Istarske autoceste je Gino Matošović, njegov zamjenik Branko Tenčić (direktor i osnivač TEN d.o.o. za predstavljanje i zastupanje, tvrtke koja je najveći pojedinačni vlasnik Istarskih autocesta s 22,25 posto dionica, a Tenčić je i član NO-a BINA-Istre).

Treći član Uprave je Mario Trapan. Predsjednik Nadzornog odbora bio je do sada Karlo Radolović, ujedno i član NO-a BINA-Istre, predsjednik Uprave Uljanika i jedan od deset najvećih dioničara Uljanik Plovidbe, koja je drugi najveći pojedinačni dioničar Istarske autoceste, s 14,95 posto udjela. U tom su NO-u, koji je trebao biti zamijenjen na neuspjeloj skupštini, osim zamjenika predsjednika Steve Žufića, bili redom gradonačelnici gradova dioničara.

Udio privatnoga kapitala u Istarskoj autocesti veći je od 50 posto, a u većinskom je vlasništvu domaćih pravnih osoba, ima tri stalno zaposlene osobe i 92 dioničara koji su kupili 120 redovnih dionica prve emisije nominalne vrijednosti 5.000 kuna, 4.080 redovnih dionica druge emisije nominalne vrijednosti 400 kuna i 7.137 dionica treće emisije po 300 kuna nominalne vrijednosti. Zarada po dionici kumulativno prošle godine iznosila je 218,75 kuna, a ove do sada 122,29 kuna. Dividende nisu isplaćivane, a prema posljednjim podacima Komisije za vrijednosne papire, osim već spomenutih TEN-a, Uljanik Plovidbe i Grada Poreča, među deset najvećih dioničara jesu Cesta d.o.o. Pula (6,86 posto), Hrvatski fond za privatizaciju (4,72 posto), Maistra i Adris grupa zajedno imaju 4,72 posto i zagrebačka Industrogradnja (1,84 posto). Tu su, naravno i istarski gradovi: Pula ima 1,58 posto dionica, koliko i Buje, Buzet ima 1,57 posto, a Pazin manje od jedan posto.

Gradovi su sačuvali svoje dioničke pakete, nisu ih prodali, ali nisu se pokazali ni kao posebno zainteresirani vlasnici, mahom zato što je riječ o malim udjelima, saznajemo od čelnika. Poreč je slučajno nabasao na podatak o održavanju skupštine, nakana promjene oblika i predmeta poslovanja društva djelovala je upozoravajuće, pa je predstavnik Grada dobio uputu da glasa protiv, jer Skupštini treba 91 posto glasova dioničara za takvu odluku. Grad Poreč ima upravo toliko dionica da može kočiti ovu odluku, međutim, to ne može biti cilj vlasnika. Pitanje je što dalje? Što želi javni sektor?

Iz razgovora s nekim od gradonačelnika, odnosno šefova financija u gradovima, jasno proizlazi da ne znaju što bi bilo najbolje, osim zadržati dionice, to jest udjele bude li društvo preoblikovano, odnosno prodati ih, ali ne po nominalnoj vrijednosti. Pulski gradonačelnik Valter Drandić rekao je da mu je kroz ruke prošla ponuda TEN-a za otkup dionica po nominalnoj vrijednosti iz travnja ove godine. Nisu prodali, ali nisu niti razgovarali što s dionicama, odnosno kako se postaviti budući da ima puno prioritetnijih tema u gradu. Ni u Bujama nisu razgovarali što dalje. Većinskim vlasnicima Istarske autoceste koji su poduzetnici jasno je da bi ovo poduzeće moglo raditi isplativiji posao, koji će donositi značajnu dobit vlasnicima, pogotovo ako je ne moraju dijeliti na puno malih dijelova. A taj detalj je najsporniji u cijeloj priči.

Naime, Istarska autocesta nije vlasnicima nikada isplatila dividendu, dobit je reinvestirana, temeljni kapital udvostručen. Jedina stvarna dobit koju tvrtka prikazuje je od redovite dividende iz BINA-Istre d.d. Komercijalna vrijednost poduzeća koje ima godišnju dobit od 1,5 milijuna kuna, kažu stručnjaci, sigurno je između 12 i 13 milijuna kuna. Dosadašnji pojedinačni većinski vlasnici Istarske autoceste pokušavaju postati jedini vlasnici društva, jer će od BINA-Istre dividenda stizati još jako dugo, a 1,5 milijuna kuna godišnje za investiranje znači dugoročno odličan posao.

Legitimno je, premda u najmanju ruku nije fer, to što ti većinski vlasnici pokušavaju kupiti dionice malih dioničara, među kojima su i istarski gradovi, po nominalnoj vrijednosti. Dakle, 15 godina je Gradu Poreču, na primjer, novac uložen u temeljni kapital Istarske autoceste bio mrtvi kapital – koliko je uložio tada, toliko bi mu sada isplatili. Strateška bi gospodarska odluka javnog sektora sada trebalo biti inzistiranje na stvarnoj vrijednosti dionica, koja je, očito, nekoliko puta veća od nominalne. Logično bi bilo da javni sektor proda svoje udjele, jer nije poduzetnik, ali po cijeni koja odražava tržišnu vrijednost.

S. MATEJČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email