NEWS
HALF MARATON S

Jaslice Aliče Pištan iz Varvari u Vatikanu

409920199_881853633943262_6500000656181726440_n
14.12.2023. 18:54; ; Početna / Kultura / Jaslice Aliče Pištan iz Varvari u Vatikanu
Jaslice naše sugrađanke Aliče Pištan iz VARVARI pod nazivom “Šuškave jaslice” izložene su na izložbi 100 Presepi in Vaticano.
 
Evo što je tom nesvakidašnjim prilikom izjavila izlagateljica Aliče Pištan:
 
“Čast i zadovoljstvo je danas biti na ceremoniji inauguracije međunarodne izložbe jaslica 100 Presepi in Vaticano. Od preko 300 pristiglih prijava za izlaganje, odabrano je i izloženo 140 jaslica iz 22 zemlje. Zemlje iz kojih jaslice dolaze su: Italija, Hrvatska, Španjolska, San Marino, Ukrajina, Irska, Slovenija, Mađarska, Poljska, Estonija, Njemačka, Slovačka, Čehoslovačka, Austrija, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Columbija, Tajvan, Venezuela, Filipini, Guatemala i Paragvaj. Iz Hrvatske izlaže 6 jasličara, što je za jednu 

malu zemlju jako puno. Umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. U štalici, na slamici.
800 godina je prošlo od nastanka prvih jaslica po zamisli Sv.Franje Asiškog u mjestu Greccio na putu prema Assisiu. Greccio ga je asocirao na Betlehem davne 1223. godine.
Moje “Šuškave jaslice” dio su ovogodišnjeg postava, ručno napravljene od prirodnih materijala.
Osnovu svakih jaslica čini štalica i Sveta obitelj. Onda dolaze tri kralja i životinje. Od životinja sam napravila devu, kravu, ovcu i kokoš. Kompoziciju čini još pastir, pučanka i dvije jelke. Ovisi o materijalu i kreativnosti, ideji i želji jasličara u koju širinu želi ići. Za figure koristila sam lišće i kosu kukuruza, grane kiwija i slamu, sve prirodni materijali iz našeg vrta i njive.
Zašto šuškave? Pa slama i lišće kukuruza šire tihe i šuškave zvukove, ugodne uhu i podsjećaju na djetinjstvo. Bilo je to u vrijeme dugih zimskih noći, kada se odvajao kukuruz od lišća, uz druženje od susjeda do susjeda. Bilo mi je lijepo slušati priče starijih ljudi, a pogotovo išćekivanje kada će na stol slane srdele na salatu.
Izložba jaslica je svečano otvorena 8. prosinca navečer, na blagdan Bezgrešnog začeća , kada je Vatikan osvijetlilo božićno drvce i jaslice.
Uz suvremene replike tradicionalnih napuljskih i rimskih jaslica iz 18. i 19. stoljeća, izložene su i moderne verzije izrađene od raznih materijala i tehnika.
U organizaciji Papinskog vijeća Vatikana za promicanje nove evangelizacije, izložba 100 Presepi in Vaticano 2023, biti će otvorena svaki dan od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je besplatan.”
 
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email