NEWS

Jama Baredine predstavlja nove izložbe

2021-08-14_22h24_24
14.08.2021. 22:28; ; Početna / Kultura / Jama Baredine predstavlja nove izložbe

U izložbenom prostoru Speleogalerije Jame Baredine, 15 kolovoza, otvaraju se dvije nove izložbe.

Izložba „Svemir pod nogama“ autora Dinka Stopića (izložba otvorena do 31.08.)

Cilj ove izložbe nije puko dokumentiranje ljepota podzemlja Hrvatske nego pokušaj prenošenja atmosfere i osobne impresije tijekom boravka u ovim iznimnim prostorima. Dinko Stopić, dipl. ing. građevine, speleolog, instruktor speleologije Hrvatskog speleološkog saveza, speleofotograf, rođen je 1976. godine u Karlovcu. Speleologijom se bavi 25 godina. Jedan je od suosnivača Speleološkog društva Karlovac.

Fotografiranjem podzemlja bavi se od samih speleoloških početaka. Njegov fotografski rad prepoznat je i na međunarodnoj sceni te je, osim prvih mjesta na foto natječajima speleološke tematike u zemlji, pobjeđivao i na međunarodnim foto natječajima.

Fotografije su mu objavljene i u kalendaru National Geographic Hrvatska za 2014. i 2016. godinu. U 2017. godini njegova fotografija “On the edge” odabrana je među 25 najljepših svjetskih “zaustavljanja prizora iz divljina” i završila u klubu slavnih, prema izboru fotografskog portala Guru Shots. Jedno od najvećih priznanja jest objava fotografije na naslovnici Speleoprojects kalendara za 2018., koji sadrži presjek radova najboljih speleo-fotografa iz cijeloga svijeta.

Izložba „Sige“ – razni autori/ speleolozi (izložba otvorena do 30.10.)

Izložba Sige, kroz fotografije i primjerke siga, predstavlja mali dio podzemnog bogatstva krškog podzemlja Hrvatske i svijeta. Autori izložbe su speleolozi koji nezasitno istražuju krško podzemlje i svakodnevno nas obogaćuju novim otkrićima.

Autori izloženih fotografija: D. Lacković, S. Novak, B. Jalžić, V. Počanić, S. Legović, S. Dević

Izložba se sastoji dijelom od fotografija stare izložbe „Sige“ Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja, koja je od 1999. pa do 2014. godine gostovala u brojnim muzejima, galerijama i Nacionalnim parkovima diljem Hrvatske, te u Italiji i Južnoafričkoj republici.

Drugi dio izložbe čine fotografije iz jame Baredine i okolice te primjerci siga, spašenih iz urušene kaverne u kamenolomu Plovanija. Navedena speleološka akcija također je prikazana u sklopu ove izložbe.

Također uz navedene izložbe, obnovljen je i stalni postav Speleogalerije – „ Umjetnost kamenog doba, gdje su predstavljene četiri umjetnosti kojima se bavio čovjek tog doba:

Izrada kamenih alatki bila je od velike važnosti za uspješnost čovjeka kao vrste. Nesumnjiva upotrebna vrijednost tih predmeta, obogaćena je skladom i ljepotom koju danas prepoznajemo. Priprema hrane usavršavala se tisućama godina, a vjerojatno se u moderno doba najviše prepoznaje kao umjetnost kuhanja. Slikarstvo vuče svoje korijene daleko u prošlost. U špiljama su se sačuvali crteži koji i prema današnjim standardima imaju vrlo visoku umjetničku vrijednost. Figure prapovijesnih figura – venera jedne su od najstarijih izrađenih skulptura. Ženska tijela, realistična ili stilizirana, desecima tisuća godina bila su glavni motiv prapovijesnog kiparstva.

Posjetite izložbu i zavirite u prošlost, vrijeme djetinjstva naše vrste.

Osim u Speleogaleriji pored Jame Baredine, u galeriji koji prethodi samom ulasku u Traktor Story, biti će upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom „Neka gori pust“.

Ideja za realizaciju izložbe proizašla je iz želje da se prikažu i opišu maškare u Novoj Vasi i okolnim mjestima, tradicijski običaj koji je održavan dugi niz godina,  redovito popraćen neizostavnom limenom glazbom. Pokušalo se postići da djelomično sakupljeni i priloženi fotografski materijal (većim dijelom autor Renco Kosinožić), koji obuhvaća razdoblje 1975., ’76, ’84, ’85 te 1996. godine,  što vjernije dočara ozračje i duh maškara iz tog vremenskog perioda.  Velike zahvale Liviju Barbiću, Danijeli Kosinožić, Marčelu Mihatoviću, Dušanu Žužiću i ostalima koji su svojim angažmanom doprinijeli ostvarenju ove izložbe. Ovom se prilikom  pozivaju svi zainteresirani da dođu i razgledaju,  ali i oni koji su voljni priložiti svoje fotografije ili bilo kakve druge materijale i građu vezane za opisane događaje, kako bi se kompletirala i dobila što vjerodostojnija i slikovitija arhiva opisanog vremena.

Sve izložbe mogu se posjetiti svakim danom u radno vrijeme Jame Baredine i Traktor Story izložbe.

Print Friendly, PDF & Email