NEWS

Jakovčić: Svako otvaranje pitanja regionalne autonomije Istre prije ulaska RH u EU štetilo bi hrvatskoj politici

14.02.2006. 00:00; Učitavanja: 55; Početna / Politika / Jakovčić: Svako otvaranje pitanja regionalne autonomije Istre prije ulaska RH u EU štetilo bi hrvatskoj politici

Govoreći u povodu 16. obljetnice stranke, predsjednik je IDS-a istaknuo da je njegova stranka najstabilnija na hrvatskoj političkoj sceni, da je zahvaljujući IDS-u i ekonomska stabilnost Istre čvrsta te da će se uskoro ostvariti sve pretpostavke da se Istra može nazvati primjerenom europskom regijom.

Prema vlastitom je iskazu za ovakvu politiku Jakovčić jučer dobio i potporu predsjednika Republike, a najavio je i skorašnji ulazak IDS-a u europsku asocijaciju liberalnih stranaka. Komentirao je i prijedlog slovenskog predsjednika Drnovšeka o razgraničenju, rekavši da je neprihvatljiv te da je jedini izlaz u arbitraži do koje je crta razgraničenja na sredini Savudrijske vale. Komentirajući pak smjenu ministrice pravosuđa, Jakovčić drži da su odnosi s Vladom bili korektni, kao uostalom i s bivšom ministricom, te da je riječ o preslagivanju unutar vladajuće koalicije.

Predsjednik IDS-a osudio je i nedavne istupe postfašista u Trstu, zauzevši se za multikulturalnost i multietničnost kao jedini prihvatljivi identitet suvremenog društva. Najavio je i 20. izborni sabor stranke što će se 8. travnja održati u Novigradu, a potvrdio je i još jednu svoju kandidaturu za predsjednika IDS-a. I predsjednik Savjeta IDS-a Valter Drandić kazao je da je IDS najprincipjelnija i najdosljednija stranka u hrvatskom političkom prostoru, da su mnoge vrijednosti koje je IDS u prošlosti nametao danas u Hrvatskoj općeprihvaćene, te da se ulaskom naše države u Europsku uniju ostvaruje velika IDS-ova ambicija.

Radio Pula 14.02.2006

Print Friendly, PDF & Email