NEWS
valfresco

Jakovčić: Kad Hrvatska uđe u EU, otvorit ćemo pitanje autonomije Istre

13.02.2006. 00:00; Učitavanja: 77; Početna / Politika / Jakovčić: Kad Hrvatska uđe u EU, otvorit ćemo pitanje autonomije Istre
621GO123015.jpg

Tradicionalnom plesno-gastronomskom feštom na kojoj se okupilo više stotina stranačkih dužnosnika iz općina i gradova Istarske i Primorsko-goranske županije, nositelja funkcija u predstavničkoj i izvršnoj vlasti i zaslužnih članova, Istarski demokratski sabor obilježio je u subotu navečer 16. godišnjicu osnutka. Veselici u porečkom hotelu »Parentium« IDS-ovcima su se pridružili predstavnici koalicijskih partnera – SDP-a i HSU-a te simpatizera – SAB-a, Talijanske unije te Bošnjaka i Srba u Istri.

– Možemo biti ponosni na vrijeme koje je iza nas. Istra je dobila novu šansu koju će, zahvaljujući našoj stranci, iskoristiti u cijelosti. Također, IDS ima ogromne zasluge za to što živimo u demokratskoj zemlji koja će za nekoliko godina biti članica EU-a, kazao je prigodno dugogodišnji predsjednik stranke Ivan Nino Jakovčić. Napomenuo je da IDS obnaša vlast u većini istarskih gradova i općina te na razini Istarske i Primorsko-goranske županije, a proteklo je razdoblje podijelio u dva dijela – ono iz 90-ih, kada je IDS bio među predvodnicima borbe za demokraciju i promjenu vlasti, te posljednje godine u kojima njegova stranka »rješava ključne probleme Istre«. Uz nabrajanje poznatih tema – od smanjenja nezaposlenosti ispod pet posto, bolnice i sveučilišta do infrastrukture i uljepšavanja općina i gradova – Jakovčić je ustvrdio da IDS ima snage, pameti i kreacije da ih do kraja desetljeća riješi ili naznači rješenja.

Govoreći o budućim aktivnostima stranke Jakovčić se dotaknuo i ideje istarske autonomije.

– Ona nije »acqua passata« kao što to govore neki koji nisu razumjeli IDS i kako mi želimo voditi Istru i otvarati pitanja. Nije nam u interesu konflikt, nego riješiti ključne probleme Istre. U trenutku kad Hrvatska postane članicom Europske unije, otvorit ćemo u cijelosti i pitanje autonomije Istre. Tada ćemo imati, unutar EU-a, saveznike, regije s iskustvom autonomije, uz čiju ćemo pomoć riješiti i to pitanje, rekao je šef IDS-a.

U ime domaćina ovogodišnje fešte, Zajednice podružnica Poreštine, kolege i goste pozdravio je njen novi predsjednik Marin Grgeta, a za glazbeno-plesni štimung brinuli su Anelidi, Banana band, Vesna Nežić Ružić i Sergio Pavat.

G.P. Glas Istre

foto: V. Bugarin

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S