NEWS

IZVJEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA ZELENE ISTRE U PROSINCU 2004.

11.01.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / IZVJEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA ZELENE ISTRE U PROSINCU 2004.
725zelena_header.jpg

10.12.- U PAZINSKOJ GIMNAZIJI NA EKO-DAN

Na poziv pazinske Gimnazije Jurja Dobrile, aktivistica Zelene Istre je na Eko-dan škole učenicima IV. razreda održala predavanje o ulozi građana u kreiranju održivog razvitka i projektu Zelena agenda Istre. (Dušica Radojčić)

10.-13.12. – SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA DOKUMENTARNOM FILMU ZELENE ISTRE

Dokumentarni film Zelene Istre "Spasimo livade posidonije – riznice biološke raznolikosti Jadrana" nastavlja s uspjesima. Nakon sudjelovanja na Svjetskom festivalu podvodnih slika u Antibesu (u Francuskoj) u listopadu ove godine, film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu podvodnih filmova u Beogradu. Na festivalu je sudjelovalo 96 filmova iz 28 zemalja, a posjetilo ga je više od 8000 ljudi. Više o filmu, kako je nastao, tko je sudjelovao u njegovu stvaranju, te o tome da slobodno možete prikazivati i koristiti film – možete saznati na www.zelena-istra.hr, u sekciji more… (Barbara Mikac)

16.12. – DVOGODIŠNJICA POTPISIVANJA SPORAZUMA O PODRŠCI PROJEKTU “DRUŽBA ADRIA” OBILJEŽENA PROTESTNIM SPALJIVANJEM UGOVORA

16. prosinca, dan kada je 2002. godine Hrvatska potpisala sporazum o podršci projektu Družba Adria, obilježili smo simboličnim spaljivanjem tog dokumenta na Narodnom trgu u Puli, pridruživši se time okolišnim udrugama i drugim organizacijama koje su u Splitu, Rijeci i Zagrebu na sličan način obilježile taj sramotni dan. Podsjetimo, Hrvatska je potpisala sporazum o podršci Družbi Adriji a da se prije toga nije izvršila procjena utjecaja na okoliš tog visokorizičnog projekta. Akcija spaljivanja sporazuma završila je ponavljanjem zahtjeva: ponovna izrada ali ovoga puta objektivne studije utjecaja na okoliš, transparentna javna rasprava s uvidom u cjeloviti tekst studije, prijevod studije na engleski i procjena utjecaja na okoliš i preko državnih granica te održavanje referenduma o izlasku Hrvatske iz sporazuma o podršci projektu Družba Adria (Dušica Radojčić)

21.12. – PRIJAVA URBANISTIČKOJ INSPEKCIJI ZBOG PLANIRANE GRADNJE DVIJE “MAMUTICE” U PULSKOJ PRIOBALNOJ ZONI

Slučaj je Zelenoj Istri prijavio Mjesni odbor Sv. Polikarp i Sisplac, na čijem bi se području trebale graditi dvije predimenzionirane zgrade s 2 podzemne i 6 nadzemnih etaža i 160 stanova. Slučaj smo prijavili zbog činjenice da se radi o gradnji u priobalnom pojasu i tik uz najljepšu rekreacijsku zonu grada, Lungomare, zbog izgleda i dimenzija koje se nimalo ne uklapaju u okoliš, zbog oduzimanja dijela parkirališta “starosjediocima”, zbog činjenice da je projektom na dijelu šume Lungomare predviđena izgradnja igrališta, te zbog

niza aktivnosti u vezi s ishodovanjem potrebnih dozvola i stvaranja preduvjeta za izgradnju čija se zakonitost člancima objavljenim u dnevnom tisku smatra vrlo upitnom. (Dušica Radojčić)

23.12.- ZELENA ISTRA POZIVA GRAÐANE DA SE IZJASNE PROTIV IZGRADNJE U PARKU

Prema prijedlogu Provedbenog urbanističkog plana “Stari grad Pula”, u Parku grada Graza (nasuprot ulazu u brodogradilište “Uljanik”) i na okolnim parkiralištima predviđena je gradnja velike stambeno-poslovne zone (22 nova objekta!!!).

Svjedoci smo ubrzanog uništavanja zelenih površina u Puli, pod pritiskom građevinskih poduzetnika i uz blagoslov gradske vlasti, od čega nisu izuzeti ni gradski parkovi! Umjesto planiranja ugodnog okruženja za svoje građane, za gradsku su vlast pulske zone rekreacije najunosnija roba za trgovanje, pri čemu se javni interes prodaje privatnom.

Zelena Istra je, putem medija i tiskanih materijala distribuiranih na kućne adrese, pozvala građane da se suprotstave takvoj politici prostornog planiranja i to primjedbama na javnoj raspravi, koja je započela 20. prosinca i traje do 18. siječnja.

Na javnom izlaganju PUP-a “Stari grad Pula”, održanom 23.12., svi su upiti predstavnica Zelene Istre o utemeljenosti prijedloga gradnje u parku ostali bez primjerenog odgovora. Takav se zahvat protivi samom cilju zbog kojeg se i vrše izmjene PUP-a, a to je podizanje kvaliteta stanovanja i života u staroj jezgri. (Dušica Radojčić)

23.12. – POSJETA RECIKLAŽNOM DVORIŠTU U ZAGREBU

Zelena Istra je organizirala posjet reciklažnom dvorištu na Utrinama u Zagrebu zajedno s predstavnikom Općine Svetvinčenat. Cilj je bio prikupljanje informacija za otvaranje reciklažnog dvorišta u općini Svetvinčenat. Prikupljeno je mnogo korisnih informacija i savjeta o načinu vođenja takvog objekta, funkcioniranju šireg sustava sakupljanja otpada, mogućnostima plasmana otpada te predvidljivim poteškoćama. Malo reciklažno dvorište ili pak punkt za privremeno skladištenje otpada u Svetvinčentu moglo bi biti spas od gomilanja otpada u šumama i dobar primjer i za druge općine u Istri. (Milena Radošević)

Prosinac – TISAK PROSPEKTA O ORNITOLOŠKOM REZERVATU PALUD NA 3 STRANA JEZIKA

Nakon hrvatske verzije, prospekt o ornitološkom rezervatu Palud kod Rovinja tiskali smo i u 3 dodatne verzije: na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Prospekt, koji opisuje ornitološko bogatstvo Paluda i upozorava na potrebne mjere zaštite, namijenjem je stranim posjetiteljima koji do sada nisu na primjereni način bili informirani o tom zaštićenom dijelu prirode u Istri. (Dušica Radojčić)

——————————————————————————–

Izvještaj sa Zelenog Telefona

Tijekom prosinca na Zeleni telefon primljeno je 7 prijava : otpad: 4, zelene površine: 1, razno : 2

NEVIDLJIVA OPASNOST

Na proljeće 2004.g. stanari ulice Strada longa u Bujama upitali su nas za pomoć u borbi protiv gradnje trafostanice svega nekoliko centimetara od svojih privatnih kuća. Međutim, iako su se stanari pismeno i usmeno obratili HEP-distribuciji Buje, izrazili svoje protivljenje i zatražili konkretne informacije o karakteristikama uređaja koji se namjerava postaviti, proračun zračenja trafostanice u njihovim stanovima te podatke o njenoj štetnosti ili neštetnosti – ozbiljan i stručan odgovor nikada nisu dobili. Usprkos protivljenju, trafostanica je na proljeće stavljena u pogon. Nije trebalo dugo do novih muka, 16. prosinca 2004. oko 22.00 sata na trafostanici se desio kvar koji je uzrokovao eksploziju i zapaljenje, a okolnim stanarima ponovo ulio strah i opravdao sumnju da je trafostanica postavljena na neprimjerenom mjestu. Ponovo su nam se obratili, ovog puta odlučni su i složni oko zahtjeva da se trafostanica isključi i preseli na lokaciju gdje ne bi nikoga ugrožavala, stoga će se sa svojim zahtjevima ponovo obratiti HEP-distribuciji Buje i direktoru HEP-a Pula, g. Miškoviću. Jedino što smo od voditelja jedinice u Bujama, g. Dragolina, uspjeli saznati je da ni oni nemaju dokumentaciju koju su građani od njih tražili jer im proizvođač nikada nije dostavio detaljne podatke o karakteristikama uređaja, već samo potvrdu da su uređaji tipski i da zadovoljavaju hrvatski Pravilnik o elektromagnetskoj zaštiti i druge zakone. Zar je moguće da HEP kupuje uređaje bez da zna karakteristike uređaja? Nije li to onda kupovina mačka u vreći?! Ili HEP-u možda nisu ni potrebne te informacije, jer zašto bi nekim malim dosadnim građanima objašnjavao s koliko mikrotesli će biti ozračeni oni i njihova djeca u svojem domu?? Svjetska zdravstvena organizacija je magnetsko polje trafostanice označila kao potencijalni uzrok raka. Hoće li se moćni HEP osvrnuti na zahtjeve za poštivanjem temeljnog prava građana na zdrav okoliš, vidjet ćemo. Nadamo se da za ovakve iznimne slučajeve ugrožavanja ljudskog zdravlja nećemo morati čekati Europu da nas prisili na poštivanje njihovih standarda.

*Prijavu o 3 olupine koje godinama leže na poljani uz pulsku zaobilaznicu na putu za Agrokoku proslijedili smo Službi komunalnog redarstva. Izlaskom na teren ustanovili su olupine na gradskom zemljištu i odmah pokrenuli proceduru uklanjanja. 24. prosinca voditelj službe, g. Ranko Perenčević, obavijestio nas je da su olupine uklonjene. Bravo službi komunalnog redarstva!

*Jedna gospođa iz Pule upitala je kome se treba obratiti kad je kontejner za plastičnu ambalažu pun? – Na svakom kontejneru stoji naziv tvrtke koja ga je postavila i koja ga prazni i broj telefona, stoga je dovoljno nazvati taj broj i obavijestiti ih o da je pun. Također je upitala i da li je istina da se ionako sav taj otpad vozi na gradski deponij?

– Na području grada Pule korisni otpad od građana sakupljaju Pula Herculanea d.o.o. I Jadran-metal d.d. Obzirom da Pula Herculanea d.o.o. nema vlastito skladište, prikupljeno staklo i papir iz vlastitih kontejnera odvozi u Jadran-metal d.d. koji ga skladišti i potom papir šalje u tvornice papira “Pan” u Zagrebu i “Belišće” u Belišću, a staklo u tvornicu staklene ambalaže “Vetropack Straža” u Humu na Sutli. Od 1 tone starog papira proizvede se novi papir za kojeg bi inače trebalo 3,5m3 drveta, dok se staklo može bezbroj puta reciklirati. Sakupljena PET ambalaža izvozi se inozemnim obrađivačima, najčešće u Njemačku i Italiju, a služi kao sirovina u proizvodnji novih proizvoda.

*Iz Muntića smo primili prijavu koja se odnosila na praonicu rublja u Muntiću 16, koja nezakonito zbrinjava otpadne vode, jednostavno ih izljeva niz ulicu. Saznali smo da bez priključka na kanalizaciju praonica rublja ne bi smjela poslovati, no pošto nismo uspjeli doći do detaljnih informacija od Službe za gospodarstvo zbog godišnjih odmora slučajem ćemo se baviti i u siječnju.

*Primili smo i jednu prijavu susjeda koji tvrde da autopraonica “Ðusto” na pulskoj zaobilaznici, na početku Palisine ulice, nezakonito zbrinjava svoje otpadne vode. Naime, susjedi nikada nisu vidjeli ni jedno vozilo ovlaštene specijalizirane tvrtke da je došlo preuzeti otpadne vode u kojima ima i nafte, ulja, kemikalija i drugih štetnih tvari. Susjedi pak skoro svako jutro mogu posvjedočiti da zaposlenici autopraonice otpadne vode u velikim kantama nose preko ceste i izljevaju uz more na putu prema Marini Veruda. Poteškoću nam je kao i u prethodnom slučaju predstavljala nedostupnost detaljnih informacija od Službe za gospodarstvo zbog godišnjih odmora te ćemo se slučajem baviti i u siječnju.

*Gospođa iz Coechieve ulice imala je pritužbi na susjedovu gradnju pristupnog puta još u 2002.g. koji zadire u šumicu, međutim na lokaciji nismo vidjeli opravdanih razloga za to.

(Milena Radošević)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email