NEWS

Izvješća o reviziji pretvorbe i privatizacije otkrila mnoge nepravilnosti

31.08.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Izvješća o reviziji pretvorbe i privatizacije otkrila mnoge nepravilnosti

Prema izvješću o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije, koju je sačinio Državni ured za reviziju u svibnju 2002. godine, utvrđeno je da tvrtka ima iskazano 1.719 hektara zemljišta, u vlasničkim listovima stoji da je gruntovni vlasnik 883,6 hektara, a prema posjedovnim listovima katastra općine Poreč ima 4.174 hektara zemljišta.

U izvještaju revizora se zaključuje da je utvrđivanje vlasništva zemljišta u tijeku, što znači da još nije poznato ima li tvrtka 883, 1.719 ili 4.174 hektara zemljišta u svom vlasništvu.

Inače, uz elaborat o procijenjenoj vrijednosti Agrolagune nije priložen popis imovine i obveza za 1990. i 1991. godinu. Za katastarske općine Badema, Lovreč i Gradina nema gruntovnih knjiga jer su uništene tijekom Drugog svjetskog rata, a kao dokaz vlasništva priloženi su posjedovni listovi.

Utvrđivanje vlasništva nad zemljištem ne provodi se samo u slučaju Agrolagune. To je proces koji traje niz godina u mnogim istarskim i hrvatskim hotelijerima te drugim poduzećima. U izvješćima o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije može se iščitati o kakvoj se velikoj zbrci radi jer iskazano zemljište u bilanci najčešće ne odgovara uknjiženom u zemljišnim knjigama.

Paulo Gregorović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email