NEWS

Izložba polaznica likovne radionice povodom 63. Annala pod vodstvom Marine Dželalije Jakominić

2023-07-04_14h11_39
foto: Andi Bančić
04.07.2023. 14:14; ; Početna / Kultura / Izložba polaznica likovne radionice povodom 63. Annala pod vodstvom Marine Dželalije Jakominić

Ovogodišnja tema Porečkog annala Rekli su mi da planet ima živčane završetke bila je vrlo izazovna za polaznice likovne radionice, a kroz temu valjalo je zadržati fokus na Istarskoj sabornici i njezinoj funkciji kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Radionica je okupila 13 djevojaka u dobnom rasponu od 9 do 16 godina, a održavala se od 26. do 30. lipnja, kao i svake godine, uoči najstarije skupne izložbe suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Polaznice radionice i autorice radova su: Ema Bulić, Anika Blažević, Neva Blažević, Rebeka Goleš, Maša Jakominić, Chiara Mačinić, Tena Mihoković, Katja Mihoković, Asia Pol i Laura Šolar, a autorice grupnog rada Katia Pol, Anika Jakominić I Kaja Jakominić.

„Nakon promatranja i analize Sabornice, osvrta na njenu prošlost i uvida u njenu sadašnjost, pokušali smo likovno prikazati i našu viziju budućnosti Sabornice“, rekla nam je voditeljica radionice.

Nakon promišljanja, analiziranja, bujice kreativnih ideja, polaznice su realizirale 11 reprezentativnih likovnih radova kombinirajući crteže, slikanje, kolaž i grafičku tehniku kolagrafije.

Ovako izazovna tema zahtijevala je i drugačiji pristup izlaganju radova pa su umjesto dvodimenzionalnih slika stvorene valjkaste instalacije koje izložbu čine vrlo dinamičnom i potiču promatrača da kruži oko izložaka i zaviruje u njihovu unutrašnjost uočavajući kako ništa nije kako se na prvi pogled čini.

Polaznice su ukratko i tekstualno objasnile svoje radove, što je izloženo uz radove u foajeu porečkog kazališta. Neke su bile rječite u želji da nam približe svoja razmišljanja, a neke su to učinile u svega dvije, tri rečenice i prepustile promatraču da sam pronađe smisao i nit vodilju od zadane teme do završnog rada.

A planet (Zemlja)? Planet je živ i osjeća i pamti i svjedoči svemu prije i nakon nas, zaključuju izložbom polaznice i njihova voditeljica.

Izložba će biti otvorena tijekom ljeta u foajeu kazališta pa vas pozivamo da interaktivno razgledate radove nastale kroz radionicu. Istovremeno vas pozivamo na otvorenje 63. Annala, najstarije skupne izložbe suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, koje će biti u Istarskoj sabornici u četvrtak, 13. srpnja 2023. godine u 21 sat.

 

Print Friendly, PDF & Email