NEWS

Izgradnja škola u Poreču napreduje prema planu – u Žbandaju škola gotovo pod krovom, na Finidi počeli zemljani radovi

Skola Zbandaj1
04.05.2017. 13:06; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Izgradnja škola u Poreču napreduje prema planu – u Žbandaju škola gotovo pod krovom, na Finidi počeli zemljani radovi

Izgradnja dva najvažnija kapitalna i obrazovna projekta za budućnost grada Poreča  – izgradnja osnovne škole i sportske dvorane ne Finidi i područne škole i sportske dvorane u Žbandaju, teče prema planu, te radovi na terenu napreduju iz dana u dan. Jednosmjenski rad svih osnovnih škola na području grada umnogome će doprinijeti povećanju društvenog standarda u Poreču, a trodijelna sportska dvorana Finida nakon nastave bit će na raspolaganju sportskim klubovima i rekreativcima, što će donijeti dodatan kvalitativni pomak.

Područna škola i dvorana u Žbandaju

Rekonstrukcija i dogradnja zgrade područne osnovne škole i sportske dvorane u naselju Žbandaj napreduje prema planu, otkako je 22. veljače 2017. potpisan ugovor za radove na istima. Izvođač Radnik d.d. Križevci, čija je ponuda od 7.589,929, 70 kuna bez PDV-a odabrana kao najpovoljnija na natječaju objavljenom krajem siječnja, a ima rok od 150 dana za izvođenje radova.

Tako je radovima u Žbandaju prvo srušen stari objekt škole, te su odrađeni svi pripremni radovi, dovršeni temelji, te izgrađeni obodni zidovi nove škole i sportske dvorane, sve kako bi najesen djeca najbrže rastućeg porečkog mjesnog odbora mogla na nastavu krenuti u novoj školi.

Ovih je dana već postavljeno 70 posto krova na cijelom objektu, a za 3-4 dana cijeli će objekt, odnosno škola i sportska dvorana biti pod krovom.

Podsjetimo, nova se školska zgrada gradi u centru Žbandaja, a imat će površinu od oko tisuću kvadrata, (886,87 m2 neto, odnosno 967,20 m2 bruto) za stotinu učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Škola će imati četiri učionice, medijateku, kuhinju, blagovaonicu, zbornicu i sanitarne čvorove, a uz ovaj objekt grad će se i manja sportska dvorana površine oko 200 m2, te petnaestak parkirnih mjesta.

Osim učenicima ove područne škole, korištenje nove sportske dvorane bit će dostupno i svim sportašima i rekreativcima, te stanovnicima mjesnog odbora Žbandaj.

Osnovna škola i sportska dvorana na Finidi

Nakon Uskrsa na terenu su počeli pripremni radovi za izgradnju osnovne škole i sportske dvorane na Finidi, nakon što su 31. ožujka 2017. gradonačelnik Edi Štifanić i Mirko Habijanec, predsjednik uprave tvrtke Radnik d.d. Križevci, odabranog ponuditelja potpisali Ugovor o javnim radovima – izgradnji zgrade nove osnovne škole i sportske dvorane „Finida“.  U tijeku su zemljani radovi i priprema terena, a rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od uvođenja u posao.

Ponuda križevačkog poduzeća bila je najpovoljnija od trinaest poduzeća koja su se javila na javni natječaj, a iznosi 50.476.055, 73 kuna bez PDV-a.

Planirana lokacija za smještaj osnovne škole i dvorane „Finida“ je u zoni Finida, koja se nalazi na području dva porečka stambena naselja, Čimižin na jugu i Finida na sjeveru. Parcela obuhvaćena ovim projektom ima površinu od 41.103 m2, gdje Grad Poreč ima pravo građenja koje je dobio od Republike Hrvatske. Ukupna neto korisna površina škole je 4691,8 m2, a ukupna neto korisna površina dvorane je 2659,6 m2. Ukupna bruto površina škole je 5266,6 m2, a ukupna bruto površina dvorane je 2763,7 m2. Škola je namijenjena za 600 učenika. Sastojat će se od 20 učionica, 8 razredne nastave i 12 predmetne nastave, specijaliziranih kabineta, čitaonice, učionice za produženi boravak, višenamjenskog prostora, kuhinje i blagovaone, te prostora za vanjsku namjenu.

Sportska dvorana bit će trodijelna (dimenzije borilišta su 27x45x8 metara), a sastoji se od glavnog dijela gdje su smještena 3 košarkaška terena, 6 svlačionica i 3 kabineta za nastavnike, te su na gornjem dijelu, na katu smještene tribine za 328 gledatelja. Dvorana je povezana sa školom toplom vezom u podrumu škole, te je predviđen zaseban ulaz za vanjske korisnike. Vanjski prostor se sastoji od dva parkinga, istočnog sa 124, i zapadnog sa 64 parkirna mjesta, prilaznih puteva i 4 sportska terena. Osim za potrebe škole, dvorana će nakon nastave bit će na raspolaganju sportskim klubovima i rekreativcima, što će donijeti dodatan kvalitativni pomak.

 Glavni projekt osnovne škole i sportske dvorane „Finida“ je razrađen na temelju projektnih smjernica Idejnog rješenja osnovne škole „Finida“ autora Branimira Rajčića i sportske dvorane „Finida“ autorice Dubravke Vranić.

U navedeni iznos vrijednosti ugovora nije uključena oprema, ali je uključena izgradnja škole, dvorane i svih vanjskih pratećih terena i parkirališta. Što se tiče samog financiranja ovog projekta, na posljednjoj sjednici gradskog donijeta je odluka da se Grad Poreč zaduži za 80 milijuna kuna, te da se uz navedenu školu na Finidi izgradi i područna škola u Žbandaju čija je gradnja već u tijeku.

Plan je da se područna škola u Žbandaju otvori za sljedeću školsku godinu 2017./2018., a osnovna škola na Finidi za školsku godinu 2018./2019.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email