Iz povijesti – turizam

22.01.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Iz povijesti – turizam

Evo prvog.

Zamisao o novoj znanosti

" Grk Leon Zigomalos je početkom 19. stoljeća u Parizu držao putnički ured pod imenom Propileji, a zamislio je novu vrst znanosti zvanu "Oditologija" ( grčki hodites + logos ) što znači nauka o putovanjima. On je 1803. godine izdao prospekt s osnovnim informacijama koje su potrebne turistima za putovanja u strane države".

Riječ : turist

" Riječ turist u pismenoj komunikaciji javlja se najranije u Velikoj Britaniji oko 1800. godine, a izraz turizam je nešto malo mlađi i javlja se napisan 1811. godine. Te iste izraze ( turist i turizam ) u francusku literaturu prvi unosi pisac Victor Jacquemont u svojim "Pismima" 1830. godine. Emil Littre u Riječniku francuskog jezika iz 1885. godine prvi put podrobno tumači značenje pojma turiste " kao putnika koji obilazi strane zemlje iz radoznalosti i razonode".

Thomas Cook – prva putnička agencija na svijetu

" Nezaboravno ime u povijesti svjetskog turizma je Thomas Cook ( 1808-1892 ), engleski poduzetnik i tajnik antialkoholičarskog društva, koji je organizirao prvo masovno putovanje željeznicom 5. srpnja 1841. godine. Tog dana putovalo je 570 izletnika u unajmljenoj željezničkoj kompoziciji s otvorenim vagonima, od mjesta Leicester do mjesta Oughboro ( 38 km ), za skromnu cijenu od 1 šilinga po osobi. Nakon sređivanja računa sa željeznicom Cooku je od tog jednodnevnog izleta ostalo nešto novca, te je zaključio da bi organizacija češćih zabavnih putovanja i na duže relacije mogla postati neiscrpno vrelo prihoda. Presudan korak napravljen je 1845. godine osnivanjem prve putničke agencije na svijetu – Cook and Son. Thomas Cook je olakšao putovanja prije svega uvođenjem rezervacije, programa putovanja i "vaučerima" za plaćanje računa u hotelu".

Odabrao: R.V.A.

Print Friendly, PDF & Email