NEWS
valfresco

Ivan Jakovčić nezakonito mijenjao županijski prostorni plan

12.11.2005. 00:00; Učitavanja: 1.349; Početna / Novosti / Ivan Jakovčić nezakonito mijenjao županijski prostorni plan

Piše Dražen MAJIĆ

Sudbina nekoliko hektara zemlje pokraj Stancije Meneghetti u Općini Bale odličan je primjer za razumijevanje ključnih momenata u istarskoj politici posljednjih desetak godina. Prikrivena jeftinom vizionarsko-razvojnom retorikom, iza kulisa odvija se podmukla bitka za kontrolu nad regionalnim i lokalnim prostornim planiranjem i kasnijom prodajom Krasne zemlje. U mešetarenju koje uključuje vodeće istarske političare, biznismene, odvjetnike, prostorne planere, geodete i arhitekte, kriminalce i državne službenike osnovni je cilj locirati i kaparirati neki potencijalno skupo utrživ komad zemlje, potom ga političkim ili funkcionarskim utjecajem urbanistički oplemeniti i onda utopiti. Dobrodošli u svijet muljanja istarskom zemljom u kojem se ne preže ni od čega, pa ni od kršenja zakona propisa, prijetnji, prijevara i ucjena.

Tko je »gurao« apartmanizaciju baljanskog priobalja?

Vijećnici Općine Bale jednoglasno su prije nekoliko dana podržali novi prijedlog općinskog prostornog plana koji, između ostalog, više ne sadrži ideju o izgradnji apartmanskog naselja na području pored Stancije Meneghetti. Naime, u prvom prijedlogu spomenutog prostornog plana, koji je za Općinu Bale pripremio Zavod za prostorno planiranje Istarske županije, na nekoliko hektara zemlje južno od Stancije Meneghetti planirana je izgradnja povećeg apartmanskog naselja, i to u trenutku kada se cjelokupna istarska javnost jednodušno protivi daljnjoj apartmanizaciji Poluotoka, koji nikad u svojoj povijesti nije bio urbanistički unakažen kao što se to dogodilo tijekom posljednjih desetak godina.

Slično kao i na obližnjima Barbarigi i Dragoneri, paralelno s unošenjem ideje o apartmanskom naselju kraj Stancije Meneghetti, došlo je i do značajnog kupovanja zemlje na istom području koja je, jasno je i najnaivnijima, direktno povezana s informacijama o budućoj namjeni zemlje. U nedavnom razgovoru čelni čovjek vladajuće baljanske koalicije Plinio Cuccurin otvoreno je rekao da ga je na ulazak u politiku natjerao upravo prijedlog prostornog plana Općine Bale koji je, između ostalog, na priobalju predviđao i tešku apartmanizaciju. Cuccurin je u istom razgovoru naveo i da je izradu spomenutog plana, započetog u vrijeme IDS-ove vlasti u Balama, Općini velikodušno poklonila Istarska županija. Radi boljeg razumijevanja sumnji u mešetarenje zemljom na osnovu insiderskih informacija o budućoj namjeni pojedinih terena na baljanskoj rivijeri, ne treba zanemariti činjenicu da se ista IDS-ova vlast nije uknjižila, iako je mogla, na više od dva milijuna vrijedne četvorne metre priobalnog zemljišta, prepuštajući ih na taj način državi, odnosno, tvrtki Brijuni rivijera, čiji su čelnici odavno bacili oko na taj vrijedan komad Istre. Naime, u svojim planovima poslovno-politička grupacija koja kontrolira tu kontroverznu tvrtku spomenute je terene detaljno prostornoplanski obradila, te u više navrata nudila stranim, pretežno austrijskim investitorima. Dok se nije pojavio Cuccurin.

Dok Bruno Nefat planira – prijatelji kupuju zemlju!

Mogućnost gradnje apartmanskog naselja uz Stanciju Meneghetti prvi se put pojavila 2000. godine prilikom javne rasprave o Prostornom planu Istarske županije, u isto vrijeme kada je IDS-ova vrhuška u planove ubacila urbanizaciju Barbarige i Dragonere, područja koja su paralelno budzašto prodana prijateljskim tvrtkama nakon čega je dovršen postupak urbanizacije. Oko tih poslova, jeftine prodaje i naknadne urbanizacije vodi se nekoliko sudskih sporova.

O načinu na koji je urbanizirana zemlja oko Stancije Meneghetti porazgovarali smo s Brunom Nefatom koji je izrađivao, kako županijski, tako i prostorni plan Općine Bale.

– U prvom prijedlogu plana nije bilo Turističkog razvojnog područja Stancija Meneghetti, koji smo ubacili na traženje Općine Bale u ožujku 2001. godine, objašnjava Nefat potvrđujući usput, na naš upit, da je točna lokacija apartmanskog naselja za 600 osoba zapravo bila ideja Zavoda za prostorno planiranje Istarske županije koji on već desetak godina vodi. Ovaj detalj je prilično bitan budući da paralelno s osmišljavanjem prostornoplanske dokumentacije dolazi i do kupovine zemlje od osoba koje su u bliskom prijateljskom odnosu s Brunom Nefatom.

Kupovinu spomenute zemlje otpočela je pulska geodetkinja i sudska vještakinja Milka Kosanović koja je u ožujku 2000. godine od jedne Puljanke za jedan euro po metru kupila 15.753 četvorna metra na području zvanom Mombić, neposredno pored Stancije Meneghetti, koju je tog proljeća kupio zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo. Osim Milke Kosanović, u prvotnu kupnju jednakim udjelima su uključeni i Laura Pettener-Mlatac i Bojan Mlatac, također geodet.

Nakon što je već postalo jasno da će zemlja u županijskom planu biti urbanizirana, Milka Kosanović u listopadu 2001. godine od Josipa Kuftića kupuje i susjedno zemljište veličine 8.428 metara za oko tri eura po metru. Kosanović i ekipa su u tom trenutku posjedovali više od 31 tisuće četvornih metara zemlje čija bi se cijena planiranom urbanizacijom povećala na najmanje 100 eura po metru što bi za nove vlasnike predstavljao vrlo unosan posao i višemilijunsku zaradu.

U kakvim je odnosima sa spomenutim kupcima, pitali smo izrađivača plana Bruna Nefata.

– Milku Kosanović poznajem kao što poznam i Vas. Ne vidim ništa negativno u tome da netko na osnovu saznanja o planovima u nastajanju kupuje zemlju. To je legitimno jer se sve događalo tijekom i nakon javne rasprave. Moje ponašanje prilikom donošenja županijskog prostornog plana za to područje nema nikakve veze s kupovinom zemlje Milke Kosanović, tvrdi Nefat.

Zemlja urbanizirana greškom?

U želji da saznamo motive za zemljišnu kupovinu obratili smo se Milki Kosanović, inače zaposlenici pulskog katastra.

– Kada smo prvi put kupovali zemlju uopće nismo znali da će ikad biti urbanizirana. Zemlju smo kupili preko Butige, bila je jeftina i meni se jako svidjela jer je sve to, prije izgradnje Stancije Meneghetti, bila nedirnuta priroda. Zemlju sam kupila sa svojim tadašnjim kolegom Bojanom Mlatcem. Ubrzo nakon kupovine Stancije Meneghetti odvjetnik Plišo je uredio put pa smo bili jako zadovoljni jer je već to značajno podiglo vrijednost našoj zemlji. Smatram da se urbanizacija koja je uslijedila dogodila na inicijativu odvjetnika Miroslava Pliše, a da je naša zemlja urbanizirana greškom, procjenjuje Milka Kosanović.

– Odvjetnik Plišo je već tada imao velike planove s golf terenima i dobre veze i informacije o budućim planovima. Na njegovom agroturizmu redovno se mogu vidjeti vodeći istarski političari i poslovni ljudi. U nekoliko sam navrata čula kako s predstavnicima Općine Bale razgovara kao da su mu najbliži prijatelji. Normalno da se nismo bunili kada smo otkrili da će našoj zemlji porasti vrijednost, iako smo na početku bili prilično skeptični i dugo vremena sa strane pratili razvoj situacije. Čak smo se šalili da bismo odvjetniku Pliši mogli podignuti spomenik, objasnila nam je Milka Kosanović.

Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Rovinju vidljivo je da je Milka Kosanović prošle godine s Kuftićem raskinula spomenutu kupoprodaju, a zemlju potom kupuje skupina pulsko-zagrebačkih poslovnih ljudi koju čine: Damir Rovis, Amra Pende, Denis Brajković, Mirjan Bratulić, Jasna Orešković, Vlasta Šilipetar Celija i Tihomir Boćkai iz Pule, te Željko Pintarić i Miranda Čajdo iz Zagreba. Oni su spomenutih, sada ponovno Kuftićevih, 8.428 četvornih metara zemlje nakon tri i pol godine platili ponovo tri eura po metru, iako je zemlja u županijskom planu već bila urbanizirana (?!) Iz ugovora potpisanog 15. ožujka 2005. vidljivo je da je kupoprodajna cijena unaprijed isplaćena u cijelosti, ali nije navedeno kada. Milka Kosanović kaže da je do preprodaje došlo zbog obiteljskih razloga. Dio novih vlasnika su osobe u bliskom prijateljskom odnosu s izrađivačem plana Brunom Nefatom.

Kosanović: Očito je da svi idu odvjetniku Pliši na ruku!

– Točno je, poznajem spomenute osobe i nije tajna da sam s nekima od njih dobar prijatelj kao i da sam s njima komunicirao oko buduće sudbine spomenutog zemljišta. Međutim, ta je komunikacija bila isključivo službena, tvrdi Nefat i pokazuje nam dokumente koji potvrđuju njegove navode o službenim kontaktima.

– Općina Bale sve donedavno nije imala ništa protiv takvog razvoja tog područja. S prijedlogom županijskog prostornog plana su se složili u više navrata, a nisu imali primjedbi niti prilikom uređenja županijskog plana s Uredbom o zaštitnom obalnom pojasu. Mi smo tom prilikom čak smanjili broj kreveta u Turističkom razvojnom području Stancija Meneghetti na 300, opisuje nam Nefat.

Prvi se problemi javljaju kada Plinio Cuccurin i nova baljanska vlast izrađivaču plana Brunu Nefatu naređuju izbacivanje apartmanskog naselja i TRP-a iz općinskog plana u nastajanju. Paralelno se TRP izbacuje i iz županijskog plana tako da se odjednom pokazuje da su kupci terena ustvari kupili mačka u vreći jer su prema novoj namjeni spomenuti tereni – neurbanizirani! To je šokiralo ekipu okupljenu oko Milke Kosanović.

– Da se zemlja ipak neće urbanizirati, saznali smo od odvjetničkog ureda Miroslava Pliše prilikom pregovora o mogućoj prodaji naše zemlje nekim njegovim klijentima. On je tada te pregovore prekinuo uz objašnjenje da zemlja neće biti urbanizirana, izjavila je Kosanović. Na molbu da komentira navode da je nakon toga odlazila u Općinu Bale sa svojim odvjetnicima i prijetila tamošnjim čelnicima, Kosanović je zanijekala takvu interpretaciju događaja.

– Nismo nikom prijetili nego smo se samo žalili. Ustvari oni su nama prijetili. Načelnik Pastrovicchio nam je u facu rekao da nećemo zaraditi kao što smo planirali. Mislim da su vidjeli da smo neke male face i odlučili su nas šutnuti. Gadi mi se uopće više ići u tu općinu jer je očito da se samo moćnom Pliši ide na ruku. On tamo ima dosta zemlje koja će biti urbanizirana, a svi znaju da trenutno koristi veliki dio zemlje koja je javna, smatra Kosanović, dodajući da su se ona i njeni prijatelji u međuvremenu umorili i odlučili zemlju koristiti kao poljoprivrednu. Da je odvjetnik Plišo vrlo moćan čovjek, dokazuje i pismo njegove supruge Romane Kajfež u kojem ona traži da se zabrani gradnja na parcelama oko njene stancije. Kosanović nije željela dodatno komentirati odvjetnikov utjecaj na istarsko prostorno planiranje.

– Ponavljam, u cijelu priču smo ušli slučajno, a iz nje smo izbačeni na vrlo prljav i nezakonit način. Čistimo terene i sadimo masline te se trudimo sve zaboraviti, rekla je Kosanović i otvorila novo zanimljivo poglavlje naše priče u kojem je, pak, glavni junak Ivan Jakovčić.

Nefat: Odbio sam potpisati neregularne dokumente

U razgovoru s Brunom Nefatom o okolnostima brisanja Turističkog razvojnog područja iz županijskog prostornog plana došli smo do možda i najupitnijeg detalja naše priče. Naime, na naše pitanje je li brisanje TRP-a Stancija Meneghetti iz županijskog prostornog plana bilo nezakonito, kako tvrdi Milka Kosanović, Bruno Nefat je ustvrdio da ono nije izvršeno sukladno zakonu, da je procedura provedena mimo javnog natječaja i programa mjera, zbog čega je kao izrađivač izmjena i dopuna plana odbio potpisati njihovu konačnu verziju.

– Odbio sam potpisati konačnu verziju jer je do ubacivanja nekoliko novih detalja u plan došlo na sjednici županijskog Poglavarstva 6. travnja, istog dana kada su navečer izmjene usvojene na županijskoj skupštini. Prvotna verzija izmjena, koja je prošla zakonom predviđenu javnu raspravu, već je bila dostavljena županijskim vijećnicima, a upravo tog dana, sat vremena prije sjednice Poglavarstva, originalne su izmjene dobile suglasnost Ministarstva zaštite okoliša. Međutim, tog je jutra župan na samoj sjednici osobno predložio dodatne izmjene, među kojima i izbacivanje TRP-a Stancija Meneghetti. Mi se kao izrađivači nismo s tim složili jer zakon nalaže drugačije ponašanje, odnosno za svaku promjenu plana propisuje javnu raspravu i točno određenu proceduru. Poglavarstvo sam upozorio i da se ne može mijenjati materijal koji je već dobio suglasnost Ministarstva, ali ono je očito bilo drugačijeg mišljenja pa je TRP Stancija Meneghetti izbrisana, odnosno promijenjena u turistički punkt koji se odnosi na područje u posjedu odvjetnika Pliše, objasnio nam je Nefat princip rada u poglavarstvu Ivana Jakovčića.

Što o tom nepoštivanju misle u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, tek smo djelomično saznali budući da se njihovi predstavnici nisu željeli kategorično izjašnjavati dok ne vide sve relevantne materijale.

– U načelu se plan nakon izdane suglasnosti ne bi smio mijenjati, ali bez uvida u konkretnu situaciju ne možemo ništa komentirati, kratko su nam poručili iz Ministarstva. Neslužbeno doznajemo da uvid u konkretnu situaciju u praksi znači slanje urbanističke inspekcije u upravni nadzor nad procedurom donošenja plana.

Taj će nadzor definitivno dati odgovor na pitanje o poštivanju zakona lokalne vlade Ivana Jakovčića prilikom brisanja apartmanskog naselja iz prostornog plana, dok će sumnje u klijentelizam prilikom unošenja apartmana u plan zauvijek ostati.

Jakovčić izbjegao odgovoriti na pitanja o nezakonitom mijenjanju planova

Istarski župan Ivan Jakovčić jučer je u svom standardnom stilu izbjegao odgovoriti na pitanja o nezakonitom brisanju Turističkog razvojnog područja Stancija Meneghetti iz županijskog prostornog plana. Nezakonitost svog amandmana, poput svog kolege Damira Kajina koji je prije četiri godine kao predsjednik Županijske skupštine amandmanom urbanizirao zemlju Mate Matića pored Peroja i dotičnog obogatio za desetak milijuna kuna, i Jakovčić je opravdao zahtjevom Općine.

– Zbog čega ste 6. travnja 2005. na Poglavarstvu bez ikakve dokumentacije i elaborata donijeli amandman u kojem tražite dodatne izmjene prostornog plana nakon što su predložene izmjene već prošle javnu raspravu i dobile suglasnost nadležnih ministarstava?

– Poglavarstvo Istarske županije donijelo je amandman temeljem zahtjeva Općine Bale. Poštujući principe supsidijarnosti, u svim slučajevima kada se zahtjevi jedinica lokalne samouprave ne kose sa strateškim interesima Istarske županije, oni se prihvaćaju i uvrštavaju u planske dokumente.

– Prema našim informacijama, to ste izveli iako su Vas županijska stručna tijela upozorila da je spomenuti postupak nezakonit. Zbog čega ste odbacili njihova upozorenja i ima li na tu odluku utjecaja Vaše prijateljstvo s odvjetnikom Plišom koji je najviše profitirao od spomenute dodatne izmjene? Imate li Vi ili članovi Vašeg poglavarstava osobne interese za urbanizaciju zemljišta na području općine Bale?

– Vaše već uobičajene konstantne insinuacije ne želim komentirati, izjavio je Jakovčić koji je jučer očito bio jako zauzet pa nije baš puno pažnje posvetio svojim odgovorima. Na nepoštivanje zakonske procedure nije se ni osvrnuo što je i tipično za njegovo poimanje zakona, prava i, posebice, prostornoplanskih propisa. Naime, Jakovčić nam je kao pravnu podlogu za svoj amandman dostavio dopis Općine Bale koji je priložen prilikom javne rasprave o izmjeni plana u studenom 2004. godine. Istina je da u tom dopisu Općina Bale traži brisanje TRP-a Stancija Meneghetti, ali župan je jučer previdio da je Istarska županija te iste primjedbe odbacila uz objašnjenje da za njih nema uporišta. Jakovčić je to jako dobro znao jer je prvobitnu verziju izmjena plana, koja nije uključivala brisanje Stancije Meneghetti, poslao Ministarstvu zaštite okoliša na suglasnost. Zašto je materijal za koji je dobio suglasnost samovoljno i bez rasprave mijenjao, Jakovčić jučer nije objasnio kao što nije odgovorio ni na pitanje imaju li on ili članovi Poglavarstva privatnog interesa na području Bala koji je direktno povezan s brisanjem TRP-a Stancija Meneghetti iz plana.

Miroslav Plišo: Jakovčić mi je jako dobar prijatelj

Vlasnik Stancije Meneghetti, poznati zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo, jučer je odbacio tvrdnje da je upravo on u pozadini brisanja TRP-a Stancija Meneghetti iz županijskog prostornog plana.

– Točno je da sam svojedobno napisao pismo Općini Bale u kojem sam, nakon optužbi da mi se prostornoplanski pogoduje na račun stanovnika Bala, zatražio da se obustavi daljnja izgradnja na ovom području, uključujući i moj posjed. Točno je da mi je u interesu da se oko moje stancije više ne gradi, ali to nema nikakve veze s promjenom plana, izjavio je Plišo. Na pitanje o bliskosti njegovog odnosa s istarskim županom Jakovčićem koji je čest gost na Stanciji Meneghetti, Plišo je dao vrlo zanimljiv odgovor.

– Ivan Jakovčić mi je jako dobar prijatelj, ali to nije imalo nikakve veze s promjenom prostornih planova. Plan je promijenjen jer je tako tražio Plinio Cuccurin i nije mi jasno zašto se toliko bunite protiv te izmjene budući da je ona na tragu vašeg zalaganja protiv apartmanizacije, smatra Plišo. Nakon što smo mu objasnili da je legitimna jedino legalna borba protiv apartmanizacije, te da je način na koji je njegov prijatelj izmijenio županijski plan dio istog mentalnog sklopa koji zagovara apartmanizaciju, Plišo je pristupio diplomaciji.

– Nisam sudjelovao u tom odlučivanju, ali slažem se da se procedura mora poštovati. Ukoliko se to nije dogodilo, tada nadležne institucije moraju reagirati, zaključio je zagrebački odvjetnik koji među ostalima zastupa i bivšeg ministra Miomira Žužula u njegovim sukobima s novinarima.

Print Friendly, PDF & Email