Istraživanja u Španjolskoj potvrdila: treba udružiti „ on- i offline“ tehnike oglašavanja

2022-05-06_13h10_18
06.05.2022. 13:11; ; Početna / Gospodarstvo / Istraživanja u Španjolskoj potvrdila: treba udružiti „ on- i offline“ tehnike oglašavanja

Prije desetak godina počela je digitalna era u oglašavanju i većina naših turističkih stručnjaka  u marketingu se je okrenula tzv. „ online“ tehnikama zanemarujući uvelike stare dobre „offline“ kanale, piše Jerko Sladoljev.

No iako „ on- i offline“ tehnike oglašavanja  izgledaju kao dva brata istog roditelja, pri čemu smo, u zadnje vrijeme  jednog brata zanemarivali a drugog prigrlili , vrijeme je pokazalo  da smo bili  u krivom.

Dokazalo se je posljedično u životnoj  praksi da ova dva kanala imaju sasvim različite oglasne efekte i da su u biti jedan marketinški  organizam  ali sa dva lica.

Najjača marketinška i oglasna agencija za kampove u Španjolskoj „ Servicios Turisticos Heinze Latzke“  iz Barcelona , istražila je ovaj fenomen i dokazala da u slučaju kampova postoje dvije faze kupnje proizvoda: prva u momentu inspiracije za kupnju u kojoj je odlučan „online“ kanal  i druga faza kada je donesena odluka za putovanjem dodatno informiranje kroz „offline“ tehnike kako kamping vodiče tako  i istraživanja selekcijom najboljih (npr. u nas Top Camping“ brošura ) .

Ovo je jedan od najvažnijih razloga zašto se vodeće španjolske kamping kompanije okreću i ulažu sve više znatan dio marketinškog buđeta  u „offline“ medije. Multikanalna komercijalizacija postala je najuspješnija formula kako pomoći kampisti da donese ispravnu odluku gdje putovati.
Dakle i sam klijent mora shvatiti da mu kamp nudi  oglasne aktivnosti i kroz pisana obećanja u brošurama  daje dodatne garancije tih obećanja, praktično garantira i  pomaže u odluci. Svako pisano obećanje je i ugovor koji se mora poštovati. A ta potvrda je zadnji element u lancu odlučivanja  kamo i zašto putovati. Potvrđuje to i ova studija.

Dakle,  iako je u zadnjoj dekadi bilo govora da je najvažnija forma u marketingu ona „ online“ sada se je i znanstvenim istraživanjima  potvrdilo da je jedini pravi ključ i formula  u kamping oglašavanja ujediniti obe tehnike .

I na kraju, kao i uvijek u životu , praksa ( čitaj: gost-kampist)  je najbolji učitelj  u marketingu.

Jerko Sladoljev, Top Camping

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna