NEWS

Istraživanja na Maraforu otkrila antičko opločenje foruma i Decumanusa

Otkriveno oplocenje
27.01.2023. 10:26; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Istraživanja na Maraforu otkrila antičko opločenje foruma i Decumanusa

Za potrebe izrade konzervatorskog elaborata uređenja Trga Marafor, kao preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole uređenja Trga Marafor sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prošlog su tjedna počeli pripremni radovi za potrebna arheološka istraživanja koja su temelj za izradu konzervatorskog elaborata. Investitor radova iskopa na arheološkom lokalitetu Marafor je Grad Poreč-Parenzo, a nositelj arheoloških istraživanja Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, dok je izvođač radova tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja.

Radove su danas zajednički obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić sa suradnicima. Djelatnici Muzeja informirali su okupljene da su nakon provedenih pripremnih radova, ovog tjedna započela arheološka istraživanja na Trgu Marafor koja su na svjetlo dana već iznijela originalno rimsko opločenje foruma kao i dosad nepoznat spoj Decumanusa i antičkoga trga.

– Danas je otkriven dio Decumanusa koji ide prema Maraforu, čime smo potvrdili dosad nepoznatu vezu, odnosno, spoj Decumanusa i foruma. Kao što smo i očekivali, ovdje je pronađen i odvodni bočni kanal, odnosno, rigol. Istodobno, nastavilo se s istraživanjem cijeloga trga. S južne strane trga vrlo je dobro vidljiv originalni antički lastrikat rimskog foruma koji je fenomenalno dobro sačuvan i ujednačen, dok je na sredini trga ostao bazen koji je vjerojatno ostatak srednjovjekovne cisterne koja se gradi u 15. stoljeću, što nam potvrđuje i literatura. Pronađeno je nekoliko kostura iz kasnijeg razdoblja, koje vezujemo uz crkvu sv. Jurja koja se nalazila nedaleko trga., pojasnio je Gaetano Benčić iz Zavičajnog muzeja Poreštine.

Arheološka istraživanja imaju za cilj po prvi put na svjetlo dana donijeti originalno rimsko opločenje foruma te pokušati istražiti mogućnost za njihovo prezentiranje javnosti u sklopu budućih radova obnove samog Trga Marafor. Po završenom arheološkom iskopu terena, lokalitet trga zatrpat će se kamenim agregatom i dovesti u prvobitno stanje kako bi se omogućilo nesmetano korištenje prostora trga do početka izvođenja radova na samom uređenju trga po ishođenoj građevinskoj dozvoli.

O važnosti Marafora

Forum je bio centralno mjesto zbivanja svakog rimskog grada. Mjesto gdje su se spajale odnosno ispreplitale politika, sudstvo, religija, trgovina. No, osim formalnih nijansi, forum je zapravo bio žarišna točka spajanja ljudi, građana samog grada, ali i žitelja okolnog područja. Sve je gravitiralo k forumu, jednostavno rečeno, glavnom trgu grada. Rimske četvrti (insule) su se kreirale po obliku samog foruma, čiji naziv Marafor, još nosi latinske korijene. Ono što je poznato je da je porečki forum bio oblika kvadrata te da se popločenje sastojalo od masivnih ploča lokalnog vapnenca. Velika je nepoznanica, međutim, što se tijekom tisućljeća događalo s građevinama koje su okruživale forum i koja je njegova sudbina bila nakon što je centar moći prebačen na druge trgove, u druge dijelove grada.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email