NEWS

Istrani brendiraju maslinovo ulje

08.04.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Istrani brendiraju maslinovo ulje
599masline_1.jpg

Ta činjenica dodatno ohrabruje ima li se na umu da do prije samo pet-šest godina nitko od relevantnih svjetskih znalaca i stručnjaka nije poznavao istarska maslinova ulja. Danas je situacija posve drukčija.

A da u Istri po pitanju maslinova ulja misle ozbiljno, najzornije potvrđuje udruživanje istarskih maslinara u klaster, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Osnivanjem klastera, kojem je jedan od ciljeva zaštita zemljopisnog podrijetla istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, istarsko će ulje imati još jači status na tržištu. Osnivači klastera maslinara su tvrtke Agrolaguna te MIH iz Poreča, Agroprodukt iz Pule, Uljara Baiocco iz Galižane te tvrtka Leoni iz Umaga.

“Danas Istra po svojim ekstra djevičanskim uljima postaje poznata u svijetu, a prošle i ove godine naši su maslinari na izložbama u Rimu osvojili prva mjesta za kvalitetu svojih ulja. Stoga Istra kao domovina takvih ulja ima iznimno dobar autohtoni asortiment koji, miješan s još nekim uvoznim sortama, daje vrhunsku kvalitetu”, kazao je istarski župan Ivan Jakovčić prilikom predstavljanja klastera istarskih maslinara. Naime, klaster će djelovati kao gospodarsko interesno udruženje uzgajivača i prerađivača maslina te trgovaca ekstradjevičanskim maslinovim uljem, a članom tog udruženja moći će postati svatko tko godišnje proizvede ili preradi više od 5000 kilograma plodova maslina, ili pak kupi i proda više od 5000 kilograma plodova maslina, odnosno 500 kilograma maslinovog ekstra djevičanskog ulja.

No, to nije jedini projekt u Istri vezan za maslinovo ulje – još 2004. godine na tim su prostorima oživjele ceste maslinovog ulja, nastale kao logičan slijed nakon uspješno realiziranih razvojnih turističkih projekata poput agroturizma te vinskog turizma.

“Osnovna misija i ideja vodilja bila nam je revitalizirati naše najatraktivnije resurse u maslinarstvu, oplemeniti ih te staviti u funkciju razvoja turizma. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je to bio pun pogodak”, kazao nam je pročelnik Županijskog odjela za turizam Istarske županije Denis Ivošević. Danas u Istri ima devedesetak maslinara uključenih u projekt Ceste maslinova ulja Istre, a većina njih posjeduje više od 500 stabala, s tendencijom rasta na 1000 do 1200 stabala. Od devedesetak proizvođača, njih oko 35 označeno je posebnom zastavicom, što znači da imaju i salu za degustaciju.

“Osnovna ideja ovog projekta bila je da se ponajprije unaprijedi kvaliteta proizvodnje maslinova ulja te da se nakon toga pokrene i ugradi turistička dimenzija, odnosno priča o maslinovu ulju. To bi značilo odraditi brending istarskog maslinovog ulja na najbolji mogući način te početi upravljati reputacijom istarskog maslinovog ulja”, rekao nam je pročelnik Ivošević. Inače, prema podacima Županijskog odjela, zahvaljujući državnim i županijskim poticajima u Istarskoj je županiji u posljednjih 12 godina zasađeno 700.000 sadnica maslina, a svake se godine u Istri podiže 100 do 150 hektara maslinika.

Nema sumnje, dakle, da su došla zlatna vremena za istarsko maslinovo ulje koje time, nakon svjetske slave tartufa, očito postaje drugi gastronomski brend Istarske županije. Na zadovoljstvo svih – i proizvođača i kupaca, unatoč visokoj cijeni koju ulje ima na tržištu.

(Dean Peruško, Privredni vjesnik)

Print Friendly, PDF & Email