IstraMet: U nedjelju žestoka fronta, idući tjedan osvježenje uz nove nevere !

06.07.2019. 11:49; Učitavanja: 1.206; Početna / Obavijesti / IstraMet: U nedjelju žestoka fronta, idući tjedan osvježenje uz nove nevere !
2019-07-06_11h49_19

Nakon dugog meteorološkog zatišja za Istru i Kvarner, pred nama je žestoka promjena vremena. U nedjelju stiže izražena hladna fronta, no iako će ona brzo protutnjati našim područjem, idući tjedan donosi nove nestabilnosti i neverine, najavljuju iz Istra Met-a.

Subotu će obilježiti pretežno sunčano i vruće vrijeme, a da se sprema promjena vremena moći ćemo uočiti po jačanju jugozapadnog vjetra koji će poslijepodne te naročito navečer na moru povremeno dostizati umjerenu jakost.

Vruće ljetno vrijeme očekuje nas i u nedjelju, no sredinom dana atmosfera će se u gorju postupno destabilizirati. Uvod je to u žestoku frontu koja stiže kasno poslijepodne i navečer. Prema prognostičkim modelima, pritom će lokalno biti obilnih pljuskova uz veliku grmljavinsku aktivnost i prolazno jak vjetar.

Prognoza olujnih parametra upućuje na iznimno visok CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), veliki shear – smicanje vjetra između ploha uz nizak Lifted index. U takvom stanju atmosfere lokalno može biti jakog nevremena, a nije isključena ni krupna tuča kao ni pojava pijavica na moru.

Cijeli članak i najavu za slijedeći tjedan možete pročitati na Istramet.hr stranicama

WRF ISTRA:
Glavni produkti
Kiša
Oluje
Vjetar
(Ostali u izborniku)

ICON HRVATSKA:
Glavni produkti:
Kiša:
Temperatura:
Vjetar

 

 

Print Friendly, PDF & Email