NEWS
VALFRESCO S-170422

Istra sve više prepoznata kao top europska destinacija za imućnije goste

hero-experience-4
26.08.2021. 09:26; ; Početna / Gospodarstvo / Istra sve više prepoznata kao top europska destinacija za imućnije goste

U Istri i dalje boravi više gostiju nego što županija ima stanovnika, za vikend je bilo preko 250.000 gostiju, od čega stranih turista gotovo 98 posto. Istra se u kolovozu pokazala kao apsolutni hit za goste iz Njemačke jer je ovog mjeseca ostvareno gotovo milijun noćenja više gostiju iz Njemačke nego rekordne 2019. godine. 

Uz veći broj gostiju iz Njemačke, Istra bilježi još jedan istaknut trend. Od ukupnog broja gostiju, pocjenjuje se da ih je u Istri barem 20.000 s godišnjim prihodima između 100.000 i 200.000 eura.
U luksuznim istarskim vilama i hotelima s pet zvjezdica ima i milijardera, svima je zajedničko da su prije pandemije takvih gosti odlazili na egzotične destinacije poput Sejšela, Tajlanda, Meksika ili Floride. No i te navike su se promijenile u pandemiji pa je danas Istra uz bok, a po epidemiološkoj situaciji i bolja, od luksuznih ljetnih europskih destinacija poput Toskane ili Provanse.

Istra od početka 2000-ih do danas radi na profiliranju za imućnije posjetitelje. “Danas imamo više od polovice ležajeva u hotelima s četiri i pet zvjezdica. Na sve smo nadogradili marketinšku suradnju s jakim brendovima kao što su BMW, minhenski Bayern, Mastercard… i struktura gostiju nam se mijenja već 4-5 godina. Rekao bih da sada kumulativno ubiremo plodove našeg angažmana i trendova proizašlih iz korone”, izjavio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre. Ivošević je otkrio da ti gosti dnevno troše po tisuću eura samo na smještaj te još toliko na restorane, suvenirnice i izlete.

“Situacija s pandemijom je pokazala da je ulaganje u kvalitetu dugoročno jedini ispravan put. Već nekoliko godina se pokazuje, a ove je godine to dodatno istaknuto, da su najpopunjeniji objekti koji imaju 4 ili 5 zvjezdica. To pokazuje da su kvaliteta, profesionalnost turističkih djelatnika i suradnja na svim razinama recept koji jamči uspjeh u budućnosti”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Print Friendly, PDF & Email