NEWS

Istra postaje gastronomsko odredište

27.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Istra postaje gastronomsko odredište

Puno su tome pridonijeli županijski projekti cesta maslinovog ulja i vina ali i dugogodišnji rad istarskih ugostitelja na afirmaciji težačkih jela poput maneštre ili pljukanci, samoniklih šparoga do istarskog pršuta i bijelog tartufa – delicija koje su danas zaštitni znak Istre. Taj su trend prepoznale i istarske turističke zajednice te gotovo da svaka od njih, pogotovo u svom ljetnom programu, nudi neku gastronomsku manifestaciju.

Gradele i brodeti "caruju" priobaljem dok unutrašnjost nudi kontinentalna jela od tjestenine, divljači i suhomesnatih proizvoda. Turistička zajednica Fažane od osnutka prije pet godina, svoju ponudu temelji na bogatoj povijesti mjesta s posebnim naglaskom na gastronomiji. Tako na manifestaciji "Rimski Valbandon" gosti mogu kušati antička jela a kroz "Malu ribarsku akademiju" oživljava se sjećanje na jelovnik fažanskih ribara i njihovu hraniteljicu – srdelu. A ti su programi podjednako zanimljivi i domaćinima i njihovim gostima, kaže direktorica fažanske Turističke zajednice Melita Peroković.

Stoga se može očekivati da će se u fažanskim "gastronomskim prikazima" uskoro moći kušati, ali i naučiti kako se priprema još neko zaboravljeno jelo ovog slikovitog ribarskog mjesta

Radio Pula

Print Friendly, PDF & Email