NEWS

Istra centar europskog rallyja

2013-09-22_00h50_42
22.09.2013. 00:52; ; Početna / Slider / Istra centar europskog rallyja

U svom jubilarnom 40. izdanju Croatia rally, najstarija i jedna od najznačajnijih automobilističkih priredbi u Hrvatskoj, prvi put dolazi u Istru. Domaćin će mu od 26. do 28. ovog mjeseca biti Poreč, gdje će se održati pod počasnim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza. Croatia rally utemeljen je 1974. kao INA – delta TLX rally, a status bodovnog natjecanja FIA prvenstva Europe u rallyju dobio je 1991. godine. Za ovogodišnje izdanje prijavljeno je 99 posada iz 18 država Europe, Australije i iz Južnoafričke Republike, a među njima je većina najboljih rallyjaša Europe. Najavljeni su apsolutni favorit – Čeh Jan Kopecky, koji je već osigurao titulu europskog prvaka, te, među hrvatskim vozačima, porečka uzdanica Daniel Šaškin. Osim HRT-a, rally sa startom i ciljem u Poreču će u stotinjak  zemalja svijeta, dijelom i izravno, prenositi TV postaja Eurosport.
Svečani je start zakazan u četvrtak u 17 sati na Trgu slobode, a vozit će se na području sjeverne Istre i padinama Učke s dolaskom sudionika u Opatiju gdje je pripremljen poseban cjelodnevni program.
Na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare manifestaciju su predstavili porečki gradonačelnik Edi Štifanić, glavni tajnik HAKS-a Zrinko Gregurek, glavni koordinator i delegat HAKS-a Mato Šebelj te direktor ovdašnje TZ Nenad Velenik.
– U takvim je manifestacijama sigurnosni aspekt najbitniji. Grad je u tom dijelu posebno podmetnuo leđa i na pripremljeni sigurnosni plan policija nije imala primjedbi. Imate prekrasan grad s centrom koji će ugostiti pozornicu i startno – ciljnu rampu i nadamo se da će građani i velik broj drugih posjetitelja uživati u Croatian rallyju – rekao je Gregurek, napominjući da je u organizaciji angažirano 500-tinjak ljudi. Spomenuo je da će se još nastojati dogovoriti s Općinom Oprtalj, od koje su tijekom jučerašnjeg dana dobili obavijest da neće dozvoliti vožnju na njihovom teritoriju.

Šebelj je rekao da je za takav rally potrebno 240 kilometara ceste za brzinske ispite te su složeni itinereri i sedam različitih dionica brzinskih ispita. – Sve započinje već u utorak i srijedu kad vozači imaju pravo dvaput proći svaku stazu nadzirani GPS sustavom te tehničkim dijelom, koji je za čitavog trajanja manifestacije organiziran u dvorani Žatika, s plombiranjem pojedinih dijelova vozila. U četvrtak od 12 do 16 sati traje probna vožnja, odnosno shakedown od Mugebe do Čuša, kroz Fuškulin i Jasenovicu, a u 17 na Trgu slobode je svečani službeni start – objasnio je Šebelj.

Staze su Borut – Boljun, Učka – Opatija, zatim Lupoglav – Lanišće – Brest, Muraro (ispod Motovuna) – Kašćerga, Butoniga, Butoniga, Butoniga – Vrh – Buzet te Buzet – Šaltarija – Poreč. Svečani dolazak na cilj zakazan je u subotu na Trgu slobode oko 17.30 sati, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada u 21 sat u hotelu Parentium, gdje će se nešto kasnije održati i završna selekcija i izbor naj djevojke Croatia rallyja.

Gradonačelnik Štifanić naglasio je da Poreč želi i dalje imati primat sportskog grada te je nakon niza značajnih natjecanja u dvorani Žatika prihvatio domaćinstvo ove manifestacije.

– Svima želim dobru zabavu, a građane i sudionike u prometu molim za strpljenje i poštivanje privremenog posebnog režima prometa i parkiranja – poručio je Štifanić.

K. FLEGAR, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email