NEWS
valfresco

Istra bez Turističkog cvijeta – više ju cijene vani

HOTEL-LONE
08.11.2013. 10:57; Učitavanja: 478; Početna / Gospodarstvo / Istra bez Turističkog cvijeta – više ju cijene vani

Ni ove godine u Istru nije stigla ni jedna godišnja turistička  nagrada Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku. Osim prošle godine, kada je brončani Turistički cvijet dobio Poreč, u Istru već godinama ne dolazi ova, sada jedina, turistička nagrada za turistička odredišta. A ove su se godine ocjenjivali Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj, Fažana, Pula, Medulin, Rabac, Pazin, Svetvinčenat i Žminj.

Takva situacija začuđuje, tim više što ugledne strane medijske kuće poput CNN-a, Reader’s Digesta, Fodor’s Travela, Huffington Posta, Executive Travela i drugih Istru i njezine destinacije svrstavaju među vodeće, prije svega gastronomske. Istra je najviše ocjene zaslužila za informacije na web-stranicama, aktivni odmor u prirodi, promet, kulturu i zabavu te prirodni okoliš. Najlošije su ocijenjeni ugostiteljski sadržaji, ljudski resursi i javna infrastruktura.

Vrlo je razočaran direktor Turističke zajednice Istarske županije Istre Denis Ivošević, koji se ne može pomiriti s činjenicom da Kvarner i Dalmacija već godinama “tuku” istarska odredišta.

Rekao je i da su ipak Istri puno važnija međunarodna priznanja iz medijski utjecajnih kuća te da ih upravo takve nagrade puno više motiviraju.

S njim se ne slaže turistički novinar HRT-a Đuro Tomljenović, koji je i pokrenuo ovu akciju 1997. godine.

– Kod mjesta se ocjenjuje ukupna kvaliteta turističkog mjesta te sadržaji. U Istri je osnovni problem što su turistički sadržaji dislocirani iz grada i kada pogledate, Umag je “tužan” grad, a Poreč još uvijek nije do kraja dorađen.

Čudi što, primjerice, jedan od najeksponiranijih i najnagrađivanijih hotela u Istri rovinjski Lone nije nikad dobio Turistički cvijet. U Maistri pojašnjavaju da ove godine svoje hotele i kampove nisu ni kandidirali.

(Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email