NEWS

Istarskim projektima 400 tisuća eura

26.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Istarskim projektima 400 tisuća eura

U netom okončanom prvom ciklusu međuregionalnog programa Seenet, predstavljenom jučer u Puli, osim Istarske županije, sudjelovali su općine Grožnjan i Brtonigla, Rovinj, Pazin i Varaždin, čiji su projekti financirani s po 80 tisuća bespovratnih eura talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i regije Toscana. Prije tri godine pokrenutim projektom, u kojem, osim hrvatskih regija i Toscane, sudjeluju i države bivše Jugoslavije te Albanija, osigurano je ukupno četiri milijuna eura.

Koordinatorica Seeneta za Istarsku županiju Doris Cerin jučer je govorila o onome što je u prvoj fazi napravljeno u pojedinim općinama i gradovima. Tako je, u suradnji s konzervatorima, Agencijom za ruralni razvoj Istre i Urbisom, izrađena studija zaštite kulturnih dobara na području Završja (Općina Grožnjan) i detaljna urbanistička studija naselja. Stručnjaci Građevinskog fakulteta u Zagrebu za Rovinj zgotovili su studiju utjecaja na okoliš javne kanalizacije i sustava obrade otpadnih voda na lokaciji Cuvi, dok je lokacija Lakota u Pazinu dobila glavni projekt izgradnje parkinga i niza sportsko-rekreacijskih sadržaja. Varaždin pak ima studiju potencijalnih lokacija kao i stanicu za praćenje kakvoće zraka.

Načelnik Brtonigle Doriano Labinjan kazao je da su za ovu općinu izrađene tri studije, i to stanja obalnog područja Karigador, namjene priobalja i utjecaja na okoliš luke Karigador u cilju stvaranja jedinstvene funkcionalne cjeline namijenjene odmoru, rekreaciji, sportu i kulturi.

Najavljen je i drugi ciklus Seeneta koji počinje s početkom iduće godine, a u koji će opet biti uključeno pet istarskih projekata. Među ostalim, Istarska županija nastavit će se baviti razvojem ruralnog turizma, u Rovinju će se revitalizirati stari obrti (izrada bačvi i starih vozova), dok će se u središnjoj Istri nastojati sačuvati Pazinska jama. O sredstvima ne bih, kazala je Cerin o financiranju drugog ciklusa Seeneta.

M.V.I. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email