NEWS

Istarski mali brodari traže plavi dizel po povlaštenim cijenama

11.04.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Istarski mali brodari traže plavi dizel po povlaštenim cijenama
529ist_brodari.jpg

Sezona pred vratima
Smatramo da smo obmanuti jer turistička sezona je tu, a rješenja još nema. I Sanader je obećao pa nije izvršio- veli predsjednik istarske Koordinacije udruga malih brodara Valter Grubica. Na sastanku s državnim tajnikom za more Brankom Bačićem te pomoćnikom ministra kapetanom Mariom Babićem, bilo je dogovoreno da će se brodarima omogućiti korištenje dizela po povlaštenoj cijeni.
– Sastanak je održan na prijedlog premijera još u studenome lani, nakon čega je Ministarstvo mora poslalo Ministarstvu financija prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na naftne derivate. Njime bi svi brodari bili izjednačeni te bi mogli koristiti plavi dizel – kaže Grubica.
Iz državnog proračuna izdvojeno je 10 milijuna kuna za izjednačavanje cijene običnog dizela na razinu plavog. Od 460 brodara samo je 149 koristilo potporu zbog kompliciranih birokratskih postupaka. Brodice do 12 putnika i brodovi do 50 bruto registarskih tona prema zakonu nisu dužni voditi brodski dnevnik, na temelju kojeg se davala potpora za izjednačavanje cijene goriva.
Istarski brodari iskoristili su samo 1 posto subvencija na gorivo. Zakon i pravilnik o dodjeli potpore trebaju biti jednaki za sve brodare koji obavljaju gospodarsku djelatnost na moru – kaže u ime 78 brodara, od Savudrije do Rapca, predsjednik Valter Grubica.

Print Friendly, PDF & Email