NEWS

ISTARSKI KONJIČKI KUP ODRŽAT ĆE SE 26. I 27. TRAVNJA UNATOČ ZAPREKAMA

07.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / ISTARSKI KONJIČKI KUP ODRŽAT ĆE SE 26. I 27. TRAVNJA UNATOČ ZAPREKAMA

U službenom kalendaru Konjičkog saveza Hrvatske spominju se dva natjecanja koja organizira Konjički klub Furia na istoimenom imanju u Kadumima kraj Poreča. Treće kolo Croatian Cupa – Grand Prixa održava se od 30. svibnja do 1. lipnja, a u rujnu će Furia biti domaćin Prvenstva Hrvatske za mlade konje. Što je s lstarskim konjičkim kupom koji se  spominje od samog početka rada Furije, a posebno za nedavna posjeta voditelja svjetskog centra konjičkog sporta i konjogojstva, njemačkog Warendorfa?
– Istarski kup će biti održan, ali ne u onom obliku u kojem je planiran, saznajemo od vlasnika imanja i idejnog začetnika Furije Ivice Milotića i njegova partnera Roberta Halmija, konjičkog šampiona bivše države koji vodi školu i uzgoj konja na imanju u Kadumima. Naime, Furia funkcionira kao turističko odredište, uzgajalište rasnih sportskih konja i domaćin konjičkih natjecanja. Ondje dolaze jahati strani diplomati u Hrvatskoj i članovi njihovih obitelji, a omiljeno je mjesto djece te ljubitelja prirode i životinja.
Za ambicioznije su planove, kao što je Istarski konjički kup, trebali podršku Grada i Županije. Ne samo moralnu, nego i financijsku, koja im je, saznajemo od Milotića i Halmija, obećana. Pod kraj prošle godine župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednici turističkih zajednica Grada Nenad Velenik i županije Tomislav Popović te Ivica Milotić potpisali su sporazum kojim Furiji osiguravaju financijsku potporu potpisnika, ali se o točnim novčanim iznosima ne govori.
- Nije bilo problema u dobivanju političke podrške, ali je uvjet bio da Istarski kup planiramo kao brend sličan onome umaškog ATP-a, što smo i učinili. Međutim, planovi i kalkulacije bili su dovršeni prekasno da bi nas uvrstili u proračune institucija koje su potpisale sporazum, ali i drugih sponzora, jer se radi o godišnjem trošku od 1,4 milijuna kuna, ali i o organizacijskoj razini koja bi u Poreč dovela svjetsku kremu konjičkog sporta, kaže Milotić.
Planirali su ga u suradnji s umaškim konjičkim klubom, a kada je postalo jasno da neće uspjeti prikupiti dovoljno novca, čak su razmišljali o otkazivanju.
– Ponijeli smo na samom početku preveliki teret jer su nas kao tek registrirani klub uvrstili u svjetski kalendar. Unatoč tome što planiranu novčanu podršku nismo uspjeli dobiti, nismo mogli otkazati Istarski kup jer bi to bitno utjecali na renome Furije, a doveli bismo u nezgodnu situaciju i umaški Katoro jer je već dogovoren dolazak konja i natjecatelja iz Mađarske. Kup će biti održan, samo nemamo dovoljno novca da od toga napravimo spektakl kakav je prvotno planiran, kaže Halmi.
Istarski konjički kup održat će se 26. i 27. travnja u uvali Molindrio, korištenje zemljišta dogovoreno je s vlasnikom i korisnikom (Crkva, odnosno Plava laguna), nešto novca će stići iz gradskog i proračuna lokalne i županijske turističke zajednice, nadaju se i iz HTZ-a. Ove godine će koristiti samo besplatne oblike promocije i smanjiti sve druge troškove, tako da bi za dva dana kupa bilo dovoljno stotinjak tisuća kuna.
Na pitanje hoće li to i koliko štetiti kredibilitetu Furije, Halmi kaže: »Mi smo već na krovu svijeta jer smo jedan od šest ugovornih partnera centra Warendorf za uzgoj njihovih konja. Ostali naši programi su uhodani i za sada svi imaju razumijevanja za ovo taktičko povlačenje, pa mislim da ćemo maksimalno ublažiti moguću štetu«.
Istodobno spremaju se u 2009. godini početi tri programa konjičke akademije, koji će dati učitelje jahanja, trenere sportskih konja i u svijetu novi program »stable managementa«, odnosno osposobljavanja osoba za stručno vođenje profesionalnog konjičkog centra. Recimo i to da su svakom od oko 2.500 porečkih učenika osnovnih i srednjih škola darovali tri sata učenja osnova konjičkog sporta i brige o životinjama do kraja ove školske godine.

S. MATEJČiĆ, Glas Istre

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email