NEWS

Istarske malvazije sa 14,5 % alkohola!

29.04.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Istarske malvazije sa 14,5 % alkohola!
432matosevic.jpg

Matošević je, zapravo, govorio o razmjerno neuobičajenim značajkama berbe 2006., koja bi mogla donijeti vrlo moćna i stilski netipična istarska vina.

Glavna značajka istarske malvazije kao posebnog i iznimno uspješnog žanra na hrvatskoj vinskoj sceni jesu svježina i mineralnost te relativna aromatičnost.

Neki od naših najkompetentnijih vinskih stručnjaka, poput vlasnika Vinotradea Ninoslava Duspera, drže kako bi proizvođači malvazije morali inzistirati baš na takvim osobinama svojih vina: puno minerala, puno svježine, lagano tijelo, dosta cvjetnih mirisa (poglavito akacija) i bademasti aftertaste te da su malvazije najuspješnije u svojoj prvoj i drugoj godini života.

Dusper smatra kako većina pokusa s malvazijom u novom hrastu nije osobito uspjela.

Kišna berba 2005., koja je, zbog goleme potražnje za boljim malvazijama, uglavnom već popijena, pokazala se relativno pogodnom za takav stil vinifikacije malvazije: vina su bila jako osvježavajuća, gotovo crispy, s razmjerno niskim alkoholima, uglavnom između 12 i 12,5 posto. Neka najbolja, poput Kozlovićeve 2005., koja je na lanjskoj Vinistri prošla nezasluženo loše, manifestirala su i stanoviti stupanj elegancije.

Berba 2006. značajno se razlikuje od 2005. I Kozlović i Matošević ocjenjuju je kao jednu od najboljih otkako se bave proizvodnjom vina.

Prošlogodišnja je berba istarskoj malvaziji donijela rekordno visoke šećere i nešto više kiseline od uobičajenih

Cijeli članak

Print Friendly, PDF & Email