NEWS
valfresco

Istarska maslinova ulja osvojila Flos olei

14.12.2016. 00:08; Učitavanja: 166; Početna / Gospodarstvo / Istarska maslinova ulja osvojila Flos olei
aman3170255_1

Istarska su maslinova ulja ponovno ostvarila fenomenalne rezultate na ocjenjivanju talijanskog godišnjeg kataloga svjetskih maslinovih ulja Flos olei, čije je izdanje za 2017. godinu minule subote predstavljeno u Rimu.

U konkurenciji za uvrštenje u ovaj prestižni katalog našlo se ukupno 1.800 maslinovih ulja iz cijelog svijeta, ali samo je 500 najboljih uvršteno u tiskano izdanje kataloga. Među njima je 61 maslinovo ulje iz Istre, što je za istarsko uljarstvo dvostruki rekord: Istra je u ovogodišnjem Flos olei katalogu po broju uvrštenih ulja najzastupljenija svjetska regija, s više ulja nego Toscana, a k tome istarska su ulja brojnošću oborila vlastiti lanjski rekord, kada je u ovaj katalog bilo uvršteno 56 ulja s našeg poluotoka. Iako je svih 500 ulja uvrštenih u katalog Flos olei time dobilo i najveće moguće priznanje na ovom ocjenjivanju, ipak i među najboljima postoje najbolji, odnosno šampioni, i to u čak 23 različite kategorije.

Osim za sama ulja koja se vrednuju prema tipu i po intenzitetu arome, te po tome jesu li monosortna ili miješana, šampioni se proglašavaju i u kategorijama najboljih proizvođača maslina, uljara i restorana. Među 23 šampiona, dva su iz Istre: ulje od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada podijelilo je naslov najboljeg ekstradjevičanskog monosortnog maslinovo ulja intenzivne voćne arome s talijanskim proizvođačem Felsina; dok je ulje Mate transparenza marina tvrtke Agrofin iz Umaga proglašeno najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

(D. Š. Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email