NEWS

Investiranje u regionalne usluge

05.02.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Investiranje u regionalne usluge
289skup-istra-txt.jpg


Na predstavljanju su bili gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina. Projekt REDECON podrazumijeva regionalni razvitak u koji je uključeno više od 18 europskih država u sklopu CADSS programa. Svrha je toga projekta kvanitifikacija potencijalnog održivog regionalnog razvoja u odabranim regijama kao temelj prostornog planiranja i prostorno uvjetovanog razvoja javnih usluga te jačanje suradnje i integracije, definiranje zajedničkih informacijskih sustava koji će pružiti standardnu metodologiju za analizu i procjenu različitih politika razvoja.


– Želimo tako uspostaviti jedinstveni sustav informiranja u kojem bi bili podaci o pojedinim područjima. To će omogućiti javnom sektoru, županiji, gradovima i općinama jednostavnije planiranje, realiziranje i praćenje rezultata jer se vezuje na statističke podatke povezane u jedan sustav. Istarska razvojna agencija jedini je partner izvan Europske unije, a ima ih 20. Bit će zadužena za primjenu razvojnih strategija – rekao je direktor IDA-e Darko Lorencin.


Očekuje se da će rezultati projekta REDECON voditi učinkovitijem investiranju u regionalne usluge i infrastrukturu jer prelazi granice. Osim toga, primijenit će se iskustva austrijskih i talijanskih parntera u projektima koje je financirala Europska unija i radit će se prema uputama EU u nacionalnim i regionalnim planovima. Nakon prezentacije projekta održan je sastanak partnera.

Tanja Ušić, Večernji List

Print Friendly, PDF & Email