NEWS

Institut za poljoprivredu i turizam o aktivnostima u projektu „ConsumeLess Plus”

2021-09-23_11h33_56
23.09.2021. 11:36; ; Početna / Gospodarstvo / Institut za poljoprivredu i turizam o aktivnostima u projektu „ConsumeLess Plus”

U okviru projekta Interreg Med „ConsumeLess Plus – A model 4 resilient destinations toward tourism recovery: Less is more” od 14. do 20. rujna održane su tri aktivnosti.

Dana 14. rujna 2021. održan je prvi lokalni webinar ConsumeLess Plus projekta. Cilj webinara bio je predstaviti ConsumeLessMed oznaku potencijalnim članovima lokalnog odbora. Naime, cilj projekta ConsumeLess Plus je implementacija ConsumeLessMed oznake na području Istarske županije i šire. Misija u provedbi ConsumeLess Plus projekta je smanjiti potrošnju energije i vode te stvoriti manje otpada, a istovremeno ponuditi posjetiteljima autentično i originalno iskustvo.

Osnovni zadatak webinara s lokalnim dionicima bio je omogućiti svim sudionicima cjeloviti uvid o ConsumeLessMed oznaci kao jednog od alata poticanja odgovornog ponašanja u turizmu. Cilj Consumeless kampanje podizanja svijesti je mobilizirati i uključiti turističke operatere i pružatelje turističkih usluga (hotele, restorane, kampove, plaže itd.) na lokalnoj razini radi poboljšanja ekološke održivosti usluga koje se nude turistima provedbom specifičnih dobrih praksi i usvajanja Consumeless ponašanja.

Dana 16. rujna 2021. održan je online sastanak partnera u organizaciji Energy and Water Agency – EWA (Malta). Na sastanku su prisustvovali svi projektni partneri: Larnaca-Famagusta District Development Agency – ANETEL (Cipar), Institut za poljoprivredu i turizam – IPTPO (Hrvatska), Grad Kotor (Crna Gora) te Chamber of Commerce and Industry Nice Côte d’Azu – CCI Nice (Francuska). Predstavljene su provedene aktivnosti partnera u okviru projekta, dogovoreni su rokovi za izradu akcijskih planova i komunikacijskih materijala te prezentirane daljnje obveze partnera na projektu. 

Na drugom međunarodnom webinaru održanom 20. rujna u organizaciji Energy and Water Agency – EWA (Malta) i Ambiente Italia Srl – AI (Italija) raspravljalo se o kreiranju Consume-less strategije te o načinu angažiranja i poticanja dionika da se uključe u projekt. Na webinaru  je bilo ukupno 25 sudionika iz različitih zemalja. Projektni partneri koji su sudjelovali su: Larnaca – Famagusta District Development Agency – ANETEL (Cipar), Institut za poljoprivredu i turizam – IPTPO (Hrvatska), Grad Kotor (Crna Gora) te Chamber of Commerce and Industry Nice Côte d’Azur – CCI Nice (Francuska). Također, na webinaru su sudjelovali i potencijalni članovi lokalnog odbora koji će biti formiran u okviru projekta: predstavnici Grada Novigrada, Turističke zajednice Grada Poreča i Turističke zajednice Grada Pule. Kroz interaktivnu online ploču sudionici su dijelili ideje i raspravljali o mogućnostima uključivanja lokalnih dionika u projekt te unaprjeđenju zajedničkih aktivnosti prema održivosti obzirom na obilježja projekta Consumeless Plus.

Iz Instituta su na online sastanku i drugom međunarodnom webinaru sudjelovale dr. sc. Kristina Brščić, Tina Šugar Korda, Katarina Lovrečić, Joelle Živolić i Rosela Kružić te predstavnici Upravnog odjela za turizam Istarske županije kao pridruženi partner projekta.

Sljedeća aktivnost Instituta je izrada akcijskog plana projekta ConsumeLess Plus kako bi se ostvario zajednički cilj projekta. Pritom će se detaljno planirati aktivnosti i odgovornosti svih uključenih aktera te vremenski okvir za ostvarivanje ciljeva.

Sve destinacije koje se uključe u projekt i zadovolje zadane kriterije ConsumeLessMed oznake bit će promovirane na web stranici projekta https://www.consumelessmed.org/

Za sva dodatna pitanja i informacije o projektu možete se javiti na broj telefona 052-408-308 ili na e-mail adresu projektnog tima: [email protected].

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email