Institut za javne financije: Poreču najviše ocjene za transparentnost gradskog proračuna

porec-5150
14.10.2021. 18:55; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Institut za javne financije: Poreču najviše ocjene za transparentnost gradskog proračuna
Grad Poreč je i ove godine od strane Instituta za javne financije dobio najvišu ocjenu za transparentnost gradskog proračuna. Gradonačelnik Loris Peršurić u tom je kontekstu predstavio projekt digitalizacije i transparentnosti „DIGIT UP POREČ“, na kojem gradska uprava aktivno radi već više od godinu dana, a čiji je cilj upravo informiranje građana o projektima koji se stalno pripremaju ali možda nisu vidljivi u javnosti, donosi Radio Centar.
 
Govoreći o projektu i što on u praksi znači za stanovnike Poreča, gradonačelnik ističe da taj projekt predstavlja uvođenje novih digitalnih usluga za građane i poslovanje gradskih javnih službi.
 
– Započeli smo s radom na tom projektu prije više od godinu dana, provodimo ga sustavno , planski, po fazama i istovremeno ga prijavljujemo na razne EU i nacionalne natječaje. To za stanovnike Poreča znači da će smanjiti dolaske u gradsku upravu ili telefonske pozive, jer će iz svog doma moći, primjerice, vidjeti sve financijske obveze koje imaju prema Gradu i podatke kako iste i platiti, naveo je gradonačelnik dodajući:
 
– Također će imati i direktan uvid u već plaćene obveze. Već smo uveli uslugu e-novorođenče, a nastavljamo i s drugim digitalnim uslugama. Kroz projekt želimo sve što je moguće ponuditi kao digitalnu uslugu našim korisnicima. Građani će uskoro moći i online, u gotovo stvarnom vremenu, pratiti svoje predmete i dokumente koji se obrađuju u Gradu, a naročito će im korisna usluga biti „Digitalni obrasci“. Putem te usluge građani će, umjesto u papirnatom obliku, online predati razne zahtjeve, kazao je Peršurić.
Transparentnost proračuna Grada Poreča ponovno je ocijenjena najvišom ocjenom na što su izuzetno ponosni, jer se, kaže gradonačelnik, time prepoznaje višegodišnje nastojanje da rad gradske uprave bude maksimalno transparentan.
 
– No, naš stav je da uvijek sve može još i bolje tako da pratimo i nastojimo uvoditi nove kvalitetne usluge kada je riječ o transparentnosti. Pritom je naglasak na kvaliteti i racionalnosti. Ne želimo brzati i čim prije uvesti uslugu koja je možda nedovoljno kvalitetna. Tražimo rješenje koje će osigurati kvalitetnu uslugu, brz i jednostavan protok informacija, uz istovremenu mogućnost sufinanciranja troškova iz EU i nacionalnih izvora, istaknuo je gradonačelnik Poreča.
Govoreći kolika je pritom uloga europskih fondova te bi li cijeli ovaj projekt bio moguć bez njih, Peršurić tvrdi da je projekt moguće i najjednostvnije financirati iz gradskog proračuna, ali je svakako intencija da se dio potrebnih sredstava osigura iz Europskih fondova.
– Istražujemo svaku mogućnost prijave na natječaj, nešto smo već prijavili, a nešto ćemo tek prijaviti. Želimo rasteretiti gradski proračun za ovaj trošak koji realno gledajući ne možemo izbjeći jer je digitalizacija naša budućnost, zaključio je gradonačelnik Peršurić.
 
Na kraju, Poreč je primio i niz pohvala na konferenciji Smart City Summit 2021. održanoj u Šibeniku zbog uvođenja niz rješenja „Pametnog grada“.
 
Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email