NEWS

Imate dobru poslovnu ideju, a nezaposleni ste? Iskoristite potporu za samozapošljavanje „START – UP ISTRA“ koju dodjeljuje Istarska županija

23.10.2023. 12:30; ; Početna / Gospodarstvo / Imate dobru poslovnu ideju, a nezaposleni ste? Iskoristite potporu za samozapošljavanje „START – UP ISTRA“ koju dodjeljuje Istarska županija
startup-1018514.png__720x550_q85_crop_subsampling-2_upscale

Osobe koje teško dolaze do posla, a imaju znanja i vještine potrebne da „ožive“ neku svoju ideju koja bi mogla imati prolaz na tržištu, definitivno bi trebale razmisliti o samozapošljavanju. Priliku im pruža Istarska županija, koja je danas objavila Javni poziv za samozapošljavanje, a dostupan je na službenoj mrežnoj stranici, pod rubrikom „Natječaji“.

U sklopu navedene mjere nezaposlenim osobama koje imaju poduzetničkog duha u proračunu Istarske županije na raspolaganju je 70.000 EUR. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 13. studenog 2023. godine. Prijavitelj može ostvariti pravo na potporu u maksimalnom iznosu do 4.666,00 EUR.

Potpora za samozapošljavanje dodjeljuje se za pokrivanje troškova za osnivanje i pokretanje rada poslovnog subjekta. Namijenjena je svim nezaposlenim osobama s prebivalištem na području Istarske županije čiji će budući poslovni subjekt imati sjedište na području Istarske županije, bez obzira na dužinu nezaposlenosti, radni staž, zanimanje i kvalifikaciju. Istu mogu koristiti sve nezaposlene osobe koje ne trebaju biti prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, već je dovoljno da ispune Izjavu gdje svojim potpisom potvrđuju da su nezaposleni.

Osim što je potrebno ispunjavati osnovne uvjete za ostvarenje prava na potporu, potrebno je ispuniti obrasce koji su sastavni dio Javnog poziva, a da bi se ostvarila mogućnost za dobivanje potpore prije svega potrebno je sastaviti dobar poslovni plan i troškovnik. Popunjenost poslovnog plana, financijska održivost projekta, inovativnost i sve ostalo u poslovnom planu se ocjenjuje. Uz poslovni plan potrebno je sastaviti i troškovnik iz kojeg je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta.

Neki od prihvatljivih troškova su: kupnja strojeva, tehnike, alata i opreme za obavljanje djelatnosti koju budući poslovni subjekt namjerava registrirati, odgovarajuća informatička oprema potrebna za rad, licencirani IT programi, zakup poslovnog prostora, troškovi za knjigovodstvene usluge, obvezni doprinosi za vlasnika / cu – samozaposlenu osobu, edukacije koje su vezane uz djelatnost, troškovi registracije poslovnog subjekta, izrada mrežne stranice, pisani materijali za oglašavanje, reklamne ploče i natpisi, web hosting, zakup domene, održavanje mrežne stranice i ostalo.

Detaljnije informacije i uvjeti prijave dostupni su u tekstu Javnog poziva.

  

UPRAVNI ODJEL ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email