NEWS

Ima li Poreč dovoljno novaca za sve što je naumio ?

14.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Ima li Poreč dovoljno novaca za sve što je naumio ?
760dvorana20208.jpg

Od nabrojenih projekata nije još počela gradnja škole, ni projekt otpadnih voda, ostala su gradilišta otvorena.
U gradski je proračun do sada trebalo stići oko šest milijuna eura od samo dvije parcele na Facinki, prodane krajem prošle godine Plodinama i Lidlu. Četiri preostale parcele treći put su izložene prodaji po 300 eura za četvorni metar (ukupno 35 tisuća kvadrata). Nađu li se konačno kupci po natječajnoj cijeni, to bi moglo donijeti dodatnih 10,5 milijuna eura. Ukupno, s već prodane dvije parcele, Facinka bi ove godine mogla »podebljati« proračun za 16,5 milijuna eura.

Koliko koštaju projekti koje je predviđeno platiti prodajom zemljišta?

Pet projekata koje se Grad obvezao sporazumom s Vladom financirati prodajom zemljišta »teški« su najmanje 25 milijuna eura. Naime, za kolektor otpadnih voda vrijednost nije procijenjena, a za dvoranu se ne zna koliko će koštati: službeno se spominje iznos između 85 i 95 milijuna kuna, a neslužbeno se govori o 140 milijuna kuna.
Za školu još nije raspisan natječaj, a načelno se govori o 50 milijuna kuna, dok zaobilaznica i povijesna jezgra za sada stoje na 30 milijuna kuna. Ako Grad uspije prodati svih šest parcela na Facinki, koliko je u prvoj fazi bilo predviđeno, za ove će projekte nedostajati sedam do 14 milijuna eura. Doduše, važno će ove godine biti platiti dvoranu, koja mora biti dovršena, i za čiju je gradnju gradsko poduzeće podiglo kredit, kako bi dobilo na vremenu do prodaje zemljišta. Trebat će platiti zaobilaznicu i, vjerojatno, samo dio šeste faze uređenja povijesne jezgre, jer su radovi prekinuti do jeseni. Gradnja škole mogla bi početi tek krajem godine, a za kolektor se još ne znaju rokovi.
Gradonačelnik Edi Štifanić rekao je lani u rujnu, nakon potpisivanja sporazuma s Vladom, da od prodaje prvih šest parcela na Facinki očekuje 50ak milijuna kuna, ali bi mogli dobiti 120 milijuna kuna. Međutim, još će biti »kratki« za pokrivanje svih planiranih investicija. Doduše, valja reći da Gradu za prodaju ostaje još 200njak tisuća kvadrata zemljišta na Facinki. Treba ih pripremiti za prodaju, nadati se boljem interesu potencijalnih kupaca, a nakon prodaje Grad mora investirati i u opremanje tog zemljišta infrastrukturom.
Računica s Facinkom od prve se činila vrlo privlačnom, ali je postupak računanja pun uvjeta, pa ako netko u Gradu ne spava, lako bi to mogao biti gradonačelnik Edi Štifanić. Zalogaj je ogroman i treba sve konce držati u rukama. Omakne li se samo jedan, konstrukcija bi se mogla opasno nagnuti.

Sniježana MATEJČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email