NEWS
HALF MARATON S

IDS načinom upravljanja parkirališnim mjestima vrši agresiju na građane Poreča (sponzorirani članak)

13.04.2017. 00:16; ; Početna / Politika / IDS načinom upravljanja parkirališnim mjestima vrši agresiju na građane Poreča (sponzorirani članak)
2017-04-13_00h14_52

Ukupna površina Grada Poreča-Parenzo iznosi 139 km2 i obuhvaća uz sam grad čak 58 naselja (usporedbe radi površina Grada Rovinja iznosi 79 km2, Novigrada 27 km2,…). U nedostatku razrađene mreže javnog prijevoza, odnos između grada i naselja vrši se osobnim automobilima pa je zaključak jednostavan:

sustav gradskih parkirališta, način na koji se njima upravlja – usko je povezan sa politikom oživljavanja, revitalizacije starogradske jezgre u kojoj se gradi gradski identitet.

No, obzirom da je Poreč turistička destinacija na samom vrhu hrvatskog turizma, sustav izgrađenih parkirališta služi, dobrim djelom, za obavljanje turističke djelatnosti. Parkirna mjesta dio su opće turističke ponude koja se naplaćuje i stvara profit u korist zajednice koja, dobrim djelom, od turizma živi.

Kada su građani Poreča u pitanju, svako parkirno mjesto valja sagledavati kroz prizmu usluge: služi za bolju integraciju grada i naselja pa se i sistem naplate treba prilagoditi tom cilju. Usluga građanima trebala bi slijediti razumnu logiku: što bliže gradu – to bolje, što jeftinije – to bolje. Pitamo se: čemu rampe na ulazu u grad tijekom zime kada je grad prazan? Dobro je primjetio naš vijećnik Stevo Žufić:

“IDS-ovo pretvaranje najvećeg područja grada (ulica i naselja) u cjelogodišnja naplatna parkirališta nije ništa drugo nego – agresija na građane”.

PARKIRALIŠTE “ŽATIKA”

Idemo sad analizirati stanje na parkiralištu kod Žatike koje je izgrađeno sredstvima građana i potom dano na 12-godišnju koncesiju Valamaru. To parkiralište služi građanima za potrebe mjesnog groblja i prilikom manifestacija koje se održavaju u obližnjoj dvorani. Nije valjda da će ga građanin koristiti u veljači kako bi propješačio do gradskog ureda, produljio rok trajanja osobne iskaznice, ili popio kavu u gradu i prošetao se rivom! Koješta! Izgrađen je za potrebe turističkog prometa, u njegovu je izgradnju Grad Poreč-Parenzo utrošio 9,5 miliona kuna novca naših građana (podatak je iznio Gradonačelnik na konferenciji za novinare u srpnju 2014 god.) – da bi ga potom dao u 12 godišnji najam turističkom velikanu s obrazloženjem gradonačelnika da je parkiralište polučilo godišnje gubitke od 150 do 400 tisuća kuna. Drugim riječima,

vladajući IDS je novcem građana kreditirao izgradnju parkirališta Žatika za privatno turističko poduzeće Valamar!

Tom je prigodom na 11. sjednici Gradskog vijeća (srpanj 2014 god.) IDS-ov gradonačelnik Štifanić izjavio slijedeće: “Davanjem parkirališta u najam, ništa se bitno ne mijenja, što znači da će naši građani koji posjećuju groblje i sportsku dvoranu, moći koristiti parking kao i do sada, a isto se odnosi i na turiste. Mijenja se samo činjenica da će Grad umjesto dosadašnjih gubitka, imati godišnji dobitak od 650.000,00 kuna koji će ulaziti u gradski proračun.”

Sve štima? Nimalo. Tijekom rasprave na sjednici gradskog vijeća naš je vijećnik Rodoljub Kosić izrazio sumnju u transparentnost koncesijskog postupka, postavljajući pitanje

da li je utvrđena cijena najma plod izrađene Studije opravdanosti davanja koncesije?

Gradonačelnik je tvrdio da je studiju izradio i da ona postoji, ali ona nije bila predočena vijećnicima prilikom glasanja, zadržana je u ladici, skrivena. Naši vijećnici Dolores Ghersinich, V. Sladonja, S. Žufić i R. Kosić postavili su mu pitanje:

“Zašto ste, gradonačelniče, od vijećnika GV-a zatajili rezultate studije?”

Jedini suvisli odgovor koji se nameće je taj da je studija, vjerojatno, pokazala:

  • da je parkiralište profitabilno,
  • da je rok za davanje u koncesiju povoljniji za kraće razdoblje od predviđenih 12 godina i konačno,
  • da je cijena koncesije za godinu dana puno veća od 500.000 kuna za koje je Grad bio spreman prepustiti koncesionaru parkiralište. Moguće je da je cijena prema studiji bila 1 milijun kuna, ili 1,5 milijuna kuna, ili čak više.

Zato još uvijek izražavamo sumnju da je IDS-ov gradonačelnik na 11. sjednici GV-a svjesno obmanuo vijećnike GV-a, te ih na taj način naveo da izglasaju Odluku koja je, vrlo moguće, financijski štetna za Grad Poreč-Parenzo i njegove građane, a ide u korist krupnog kapitala (poduzeća Riviera Adria koje je bilo jedan od najvećih, ako ne i najveći sponzor IDS-a u prošloj predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2013 godine).

Glasačka mašina IDS-a i njegovih “satelita” i ovoga je puta besprijekorno funkcionirala

Koalicija porečke Nezavisne građanske inicijative Dolores Ghersinich i Stevo Žufić, SDP-a, HSS-a, HSLS-a i drugih

Print Friendly, PDF & Email