NEWS
Best of Poreč

Židovi kupuju porečku robnu kuću?

17.06.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Židovi kupuju porečku robnu kuću?
321GO141799.jpg

U Poreč je prošlog utorka stigao biznismen iz Velike Britanije, Israel Halpern, predstavnik jedne od najbogatijih tamošnjih židovskih obitelji. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci investirali su više od 150 milijuna eura u projekte u raznim državama. Prvi put je u našoj zemlji, a došao je razgledati robnu kuću Riva koja se već duže vrijeme bezuspješno prodaje.

– Moja obitelj zainteresirana je za komercijalna ulaganja u čitavom svijetu. Zanimaju nas shopping centri, općenito veliki projekti, ne samo u Poreču i Istri, već čitavoj Hrvatskoj. Imamo velike financijske mogućnosti, u posao ulazimo diskretno, a odluke o pokretanju investicija donosimo prilično brzo. Razgledao sam robnu kuću i mislim da se radi o velikom potencijalu, a konačnu odluku donijet ćemo kada utvrdimo sve okolnosti vezane uz njenu prodaju, rekao je Halpern.

U našu zemlju stigao je posredstvom Alda Ukanovića, dugogodišnjeg porečkog privrednika i predsjednika ovdašnjeg Udruženja obrtnika. Upoznao ga je za nedavnog sajma u Dublinu u Irskoj, gdje je s nekolicinom poslovnih prijatelja bio na sajmu turizma i investicija u želji da pokrene novo tržište za porečke obrtnike.


Irska veza

Kako veli Ukanović, na sjednicama u Udruženju obrtnika česta je priča o sve težem položaju porečkih obrtnika koji su vezani uz turizam. Grana je to koja pokreće sve ostale gospodarske djelatnosti, a Poreč je to tijekom ratnih godina najbolje osjetio. Da bi se obrtnici, ali i svi ostali, spasili od daljnjeg propadanja, nužno je produžiti turističku sezonu, a to se može jedino vraćanjem starih odnosno otvaranjem novih turističkih tržišta.

– To je bio glavni motiv kada smo se nekolicina mojih kolega i ja uputili koncem ožujka na sajam u Irsku. Zakupili smo štand, sami ga platili, od gradske Turističke zajednice dobili kubik propagandnog materijala. Propagirali smo Poreč i njegove turističke kapacitete, bili smo jedini iz Hrvatske sa svojim štandom. Odaziv je bio odličan, sav je materijal odmah planuo, a kako su nas izvijestili iz upravnog središta sajma, evidentirano je više od 200 upita za poslovnu suradnju i ulaganje u našu zemlju, veli Ukanović.

Premda ga je to radovalo, jedna činjenica nije im išla u korist – vrlo loše poznavanje naše zemlje koja se uglavnom percipirala preko Dubrovnika. Jedan od upita odnosio se i na obiteljsku tvrtku gospodina Halperna koji je, nakon kraćeg razgovora, eto, ekspresno stigao u Poreč.

Ukanović bi želio da svaki obrtnik što skorije definira i putem interneta objavi svoju ponudu te da se sve zajedno objedini kao jedna nova gospodarska ponuda Poreča. Infrastruktura je već gotova, uspostavljeni su kontakti sa svim poslovnim partnerima koji su iskazali zanimanje u Dublinu, a njih je nekoliko stotina iz Irske, Škotske, Walesa i Engleske.

– Udruženje obrtnika moći će, ukoliko bude zanimanja na našim upravnim tijelima, u našem novom Domu obrtnika otvoriti putničku agenciju koja bi mogla ostvariti odlične rezultate. No važno je da se i privatni iznajmljivači konačno udruže jer bi tako postigli mnogo bolje uvjete prodaje svojih kapaciteta, profitabilnije bi djelovali, a ne da, kao što je sada slučaj, imaju gotovo 90 posto praznih kapaciteta, smatra naš sugovornik.


I udruga zakupaca kupila bi Rivu

Porečka robna kuća, stara 34 godine, vlasništvo je nekadašnjeg gradskog »trgovca« Laguna commercea, danas u stečaju. Do sada je tri puta bila oglašavana njena prodaja – prvi put za 68, drugi put za 60 i nedavno za 55 milijuna kuna. Osim Konzumovog marketa, u robnoj kući Riva trenutno radi 16 zakupaca, svi potekli iz Laguna commercea, koji zimi zapošljavaju oko 90 radnika, a u ljetnim mjesecima preko stotinu. Oni su osnovali udrugu zakupaca koje je predsjednik Božo Babić.

– Nama baš ni drago jer robnu kuću bimo i mi kupili, ali mi te šolde ne moremo dati. U razgovoru s bankama i zajedničkim dogovorima najviše možemo ponuditi 35 milijuna kuna. Vidio sam i na kratko razgovarao s gospodinom iz Velike Britanije i njegovim suradnikom te gospodinom Ukanovićem. Ako je kupi, mi tu ništa ne možemo učiniti, no izvjesno je da će u zgradu morati znatno uložiti jer u nju nije godinama ništa ulagano. Mi procjenjujemo da će za to trebati najmanje dva milijuna eura, kratko je rekao Babić.

Bilo kako bilo, porečka robna kuća mogla bi uskoro dobiti novog vlasnika koji je, kako je rekao, voljan zadržati sadašnje zakupce u njoj te investirati onoliko koliko je potrebno za njeno uređenje. A ekipa oko privrednika Ukanovića već se sprema za novi sajam na jesen u Dublinu, opet u privatnoj organizaciji ne bude li zanimanja u obrtničkoj komori, ovog puta već s konkretnim programima – osnivanjem putničke agencije i organizacijom čarter letova iz svih dijelova Velike Britanije. Do tada će sudbina porečke robne kuće sigurno već biti poznata.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani