NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

IDA: Projektom INVESTINFISH omogućava se razvoj inovativnih ulaganja istarskih poduzetnika u ribarstvo i akvakulturu

Investinfish
23.04.2021. 09:59; ; Početna / Gospodarstvo / IDA: Projektom INVESTINFISH omogućava se razvoj inovativnih ulaganja istarskih poduzetnika u ribarstvo i akvakulturu

Istarska razvoja agencija izradila je u sklopu projekta INVESTIFISH analizu postojećeg stanja i smjernice za razvoja ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za razdoblje od 2021. do 2027. godine te su iste nedavno predstavljene u Udruženju obrtnika Poreč.

Direktor IDA-e dr.sc Boris Sabatti tom je prigodom naglasio kako navedeni dokument sadrži viziju provedbe strateške transformacije razvoja ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za nadolazeće programsko razdoblje do 2027. godine, s ciljem jačanja održivosti navedenog sektora plave ekonomije.

Naglasak je u analizi i smjernicama na jačanju održivosti istarskog ribarstva i akvakulture u svim njegovima aspektima (ekološkom, društvenom, gospodarskom) te na uvođenju inovacija u ribarstvu i lancu vrijednosti proizvoda ribarstva, osnaživanjem suradnje javnog sektora, znanstvene zajednice i privatnog sektora u području pilotiranja inovativnih tehnologija, proizvodnih procesa i standarda certifikata tržišne prepoznatljivosti te transfera znanja i iskustva.

Glavnina dokumenta posvetila se obradi posebnosti sektora ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji, temeljenoj prvenstveno na ulaznim podacima prikupljenim od osam istarskih poduzetnika iz sektora ribarstva i akvakulture koji su se odzvali na javni poziv oglašen od strane IDA-e.

U prezentiranoj analizi obuhvaćene su i potrebe i planirane investicije navedenih gospodarskih subjekata, a njihove su  poslovne ideje kroz aktivnosti  projekta INEVSTINFISH oblikovane do razine investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja.

U tom smislu tvrtka SIC  d.o.o. iz Višnjana svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi; tvrtka Milena iz Bačve koja se bavi preradom bakalara želi svoj asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora; obrt Levan iz Medulina koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook & cook želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane sardele s različitim aromatizacijama; medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje sardela-shopa u Puli; Ribarska zadruga Istra iz Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim uspjehom kroz projekt INVESTINFISH želi razviti i druge nove riblje proizvode; tvrtka Istrida koja u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kome bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda, a sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana. Ukupna vrijednost planiranih investicija osam uključenih poduzetnika je 72 milijuna kuna.

Projekt INVESTINFISH (Boosting INVESTments in INnovation of SMEs along the entire FISHery and aquaculture value chain), ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, provodi se uz sufinanciranje programa prekogranične  suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska te će se aktivnosti u korist razvoja plave ekonomije Istarske županije provoditi u koordinaciji Istarske razvojne agencije do kraja 2021. godine.

Print Friendly, PDF & Email