NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

IDA poziva istarske poduzetnike da iskoriste izuzetno povoljne uvjete kreditiranja za razvoj njihovog poslovanja

grafikon-2
13.10.2022. 19:11; ; Početna / Gospodarstvo / IDA poziva istarske poduzetnike da iskoriste izuzetno povoljne uvjete kreditiranja za razvoj njihovog poslovanja

Još malo do iskorištenja sredstava u aktualnoj kreditnoj liniji „Poduzetnik Istarska županija 2020.“

U dosadašnjem tijeku provedbe aktualne kreditne linije u suradnji Istarske županije, istarskih gradova, Istarske razvojne agencije, poslovnih banaka te HBOR-a do sada su održane 24 sjednice Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita u sklopu kojih je obrađeno 538 zahtjeva za ulaganja u nove projekte istarskih poduzetnika, odnosno zatraženo je 305 milijuna kuna kredita od čega se 175 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 130 milijuna kuna.  

Za razliku od prijašnjih kreditnih linija u kojima je samo Istarska županija subvencionirala kamatnu stopu, u ovu su kreditnu liniju uključeni uz koordinaciju IDA-e i svi istarski gradovi, a finalna kamatna stopa za istarske poduzetnike kreće se od 0,9 do 2,4% što je izrazito povoljno obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, sve veću inflaciju, kao i najave povećanja kamatnih stopa na kredite od strane banaka.

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, dr.sc. Boris Sabatti, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa poduzetnika do sada te naglasio kako je preostalo još ponešto sredstava za poduzetnike u istarskim gradovima, dok je dostupni kreditni potencijal što se općina tiče, osiguran od strane Istarske županije, u ovoj kreditnoj liniji u potpunosti iskorišten.

Iskorištenost kreditnog potencijala po gradovima do sada je sljedeća: Pula – 91,66%, Poreč -77,25%, Rovinj – 24,74%, Labin – 22,95%, Pazin – 81,20%, Novigrad – 39,40%, Buje – 25,28%, Vodnjan – 71,43%, Buzet – 35,41%, Umag – 14,90%. Obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (148), Poreča (99) i Rovinja (45), a analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije – 28%, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 20%, njih 21% dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 11% iz građevinskih djelatnosti, 10% iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti dok je iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo 10% zahtjeva.

Temeljem navedenog informiraju se svi zainteresirani kako je aktualna kreditna linija otvorena i dalje do iskorištenja sredstava, s ciljem pospješivanja razvoja i provedbe poslovnih ideja te je još uvijek na raspolaganju više od 105 milijuna kuna.

Stoga se pozivaju svi zainteresirani poduzetnici, a naročito oni s područja gradova Pule i Poreča, u čijim je proračunima preostalo još vrlo malo raspoloživih sredstava, da se jave u Istarsku razvojnu agenciju i iskoriste povoljne uvjete kreditiranja, istaknuo je direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti.

Predaja zahtjeva je pojednostavljena koliko god je to bilo moguće  te se sve provodi putem IDA—ine mrežne platforme na matičnoj web stranici www.ida.hr, naglasio je zaključno Sabatti.

Print Friendly, PDF & Email