NEWS

I Poreč se pridružio akciji Udruge za zaštitu životinja SOS Šape – Snoopy i Deni spašeni s područja pogođenih potresom

4
02.02.2021. 11:08; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / I Poreč se pridružio akciji Udruge za zaštitu životinja SOS Šape – Snoopy i Deni spašeni s područja pogođenih potresom

I Grad Poreč-Parenzo se uključio u akciju Udruge za zaštitu životinja SOS Šape iz Poreča, tako što sponzorira boravak pasa s potresom pogođenih područja. Naime, Udruga za zaštitu životinja SOS Šape, pokrenula je, prije nekoliko tjedana, inicijativu da se pomogne ljudima i životinjama s područja pogođenim potresom. Kako na tim područjima nemaju svoje sklonište, a u Istri postoji nekoliko registriranih u kojima ima mjesta, rodila se ideja da gradovi sponzoriraju boravak i standardnu veterinarsku obradu za 1-2 psa do udomljenja. Poreč se odmah odazvao, a pridružili su se i gradovi Buje i Rovinj, dok će Udruga SOS Šape financirati će dodatne veterinarske usluge, te eventualno i neka liječenja.

U Udruzi nisu htjeli nasumce skupljati pse lutalice po ulici kako su to radili neki zaštitari zbog čega je nastala cijela zbrka, već su se obratili Skloništu za životinje Veterinarske stanice Sisak kako bi ostvarili ovu ideju. Naime, Veterinarska stanica Sisak ima ugovore sa općinama na području koje je stradalo u potresu, a svi zaprimljeni psi su prošli obaveznih 14 dana karantene i čekanja da se eventualni vlasnik javi, što je zakonska obaveza bez obzira ako pas nema čip. Tako su osigurali da su svi psi lutalice ili napušteni i da neće biti nesporazuma, te da su spremni za udomljenje. Kako je na području pogođenom potresom i inače uvijek bilo lutalica, a u ovakvoj situaciji je pritisak na sklonište još veći, smatrali su da će tako pomoći i skloništu da oslobodi mjesta za nove pridošlice. 

I kada je došao taj radostan dan iznajmili su veliki kombi i otišli po pet slatkih njuškica. Benny, Snoopy i Deni su smješteni u skloništu Veterinarske bolnice Poreč, a Ozzy i Popper (brat i sestra) u skloništu UO „Val de Saresi“ u Rovinju. 

– Zahvaljujemo se veterinarima i vlasnicima ovih skloništa koji su dočekali ekipu i lijepo skrbe o njima, a mi ćemo ih redovno obilaziti., rekli su u Udruzi SOS šape. Sada pet slatkih njuškica čeka daljnja veterinarska obrada i kada budu potpuno spremni, napravit će se lijepe fotografije i videa, te im tražiti one prave obitelji za njih. Svi su predivni i očekuju se da će brzo naći svoje domove. Kako bi što bolje iskoristili iznajmljeni kombi, članovi Udruge su u polasku preuzeli transportere koje je gđa Wida i njen Tierhilfe Istrien pripremio za Sklonište u Sisku, a također i 10 kućica za mace i pse koje je izradio Zajim Grga Softić za Glinu. 

– Zahvaljujemo se svima koji sudjeluju u ovoj akciji, volonterima, sponzorima i donatorima koji nam omogućavaju da pomažemo. Još jednom se pokazuje snaga dobre suradnje i zajedništva., naglašavaju u Udruzi SOS šape. Kako u skloništima u Istri ima još mjesta, nadaju se da će se njihovoj inicijativi pridružiti i drugi gradovi, pa i tvrtke, kako bi mogli pomoći što većem broju pasa, pomažući tako i ljudima koji su se našli u ovoj nezavidnoj situaciji. Gradovi i tvrtke koje se žele pridružiti njihovoj inicijativi mogu im se javiti na [email protected]

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email