NEWS

I Poreč dao podršku turističkim vodičima u nastojanju da zaštite vlastitu struku

DCIM100MEDIADJI_0039.JPG
08.02.2021. 17:15; ; Početna / Gospodarstvo / I Poreč dao podršku turističkim vodičima u nastojanju da zaštite vlastitu struku
I Grad Poreč-Parenzo, zajedno s Istarskom županijom i gradovima Rovinj, Novigrad, Pazin, Labin, Buje, Buzet i Vodnjan, pružio je podršku turističkim vodičima i njihovim primjedbama na račun Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji je trenutno u postupku e-Savjetovanja.
 
U dopisu koji je obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin uputio ministrici turizma i sporta dr. sc. Nikolini Brnjac navodi se da je Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske kao krovno strukovno udruženje, najkompetentnija za davanje prijedloga prilikom donošenja zakonske regulative vezane za turističke vodiče. Stoga, stručno mišljenje trebalo bi biti uvaženo od strane nadležnog Ministarstva.
 
Istarska županija u potpunosti podržava prijedloge Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koji su upućeni Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, a u prvom redu se odnose na definiranje obvezne razine obrazovanja turističkih vodiča, odnosno da turistički vodič ima završenu četverogodišnju srednju školu, da je regulirana razina poznavanja jezika, kao i polaganje stručnih ispita u 5 predloženih regija. Također, traži se i regulacija statusa državljana neeuropskih zemalja na način da se primjenjuje načelo reciprociteta zemalja u pristupu edukaciji.
 
Grad Poreč-Parenzo uputio je svoje prijedloge i putem platforme e-Savjetovanje, u nadi da će Ministarstvo dostavljene prijedloge razmotriti i usvojiti na dobrobit Poreča i Poreštine, kao prostora na kojem se ostvaruje gotovo 10% hrvatskog turizma, ali i cijele Istre i Hrvatske.
Print Friendly, PDF & Email