NEWS

I ove godine dvjestotinjak sudionika maratona

16.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / I ove godine dvjestotinjak sudionika maratona

Za desetak dana, u nedjelju, 25. rujna, održat će se 10. rekreativni biciklistički maraton Parenzana, koji organizira lokalna Turistička zajednica. O tome su na konferenciji za novinare govorili direktor TZ-a Elio Pilat, idejni pokretač i član organizacijskog tima Dario Baldaš te direktor maratona Nikola Matić.

Medijski pokrovitelj jubilarnog maratona bit će Glas Istre, rekao je Baldaš, a organizatori su se potrudili učiniti ga zanimljivijim dodatnim programima. Tako će ujutro, nakon prijava koje počinju u 8 sati, sudionici moći razgledati izložbu radova djece iz vižinadskog vrtića i osnovne škole na temu Parenzane. Na parkiralištu ispred zgrade općinske uprave bit će postavljena retrospektivna izložba fotografija s dosadašnjih devet maratona i uređenja trase nekadašnje uskotračne željeznice. Do 16 sati navečer bit će otvorena i posebna izložba bicikla old timera, također na parkiralištu. U slučaju kiše programi se sele u obližnji dom kulture. Izložbe će biti začinjene glazbenim programom, koji će izvesti mali pjevači iz Vižinade, Kaštelira i Poreča.

Deset minuta prije deset sati s ceste uz parkiralište startat će najprije trkači – ultramaratonac Slađan Dragojević, koji je trčao sve dosadašnje Parenzane, a pridružit će mu se slovenski ultramaratonac Dušan Mravlje.

– Očekujemo, kao i dosadašnjih godina, dvjestotinjak sudionika maratona, koji će startati u 10 sati i voziti prema Tićanu, a preko Karojbe, Motovuna i Istarskih Toplica stići će do okrijepne stanice u Livadama. Od tamo će u zatvorenoj vožnji doći do Ponte Portona, odakle se u dužini od 5,2 kilometra do Vižinade otvara utrka. Trasa je duga 43 kilometra. Kao i dosad odrasli sudionici plaćaju 40 kuna kotizacije, dok je sudjelovanje za djecu do 10 godina besplatno. Kotizacijom je osiguran ručak nakon utrke, prigodne medalje, poklon-lavanda iz Vižinade i majice Parenzana. Ove godine bit će dodijeljene i posebne nagrade višegodišnjim sudionicima i ekipama, najavio je Baldaš.

Nakon ručka, a prije podjele nagrada, priprema se zabavni program u kojem sudjeluju Franci Blašković i Šajeta, koji posljednjih nekoliko godina i sudjeluje u maratonu.

Organizatori Parenzane su TZ i općinska uprava Vižinade, a suorganizatori županijski TZ, TZ Grada Poreča te općine kojima prolazi trasa maratona. Direktor utrke Matić podsjetio je kako su stidljivo krenuli s prvim maratonom prije 10 godina, kada su sudjelovala uglavnom školska djeca iz Vižinade i okolice, a vozila se trasa od samo 10 kilometara.

– Ideja je potekla od Baldaša, koji je želio Parenzanu izvući iz zaborava i turistički je valorizirati. Već smo druge godine osposobili veći dio trase i imali više od stotinu sudionika, a u ovih deset godina, sigurno i zahvaljujući Parenzani, Istra je postala biciklistička destinacija. Imamo dvjestotinjak sudionika svake godine iz mnogih europskih zemalja. A iz rekreativnog maratona proizašla je i međunarodna cross country utrka, uvrštena u kalendar međunarodne biciklističke federacije (MCI), za koju sudionici dobivaju bodove koji utječu na plasman na ljestvici. U toj utrci sudjeluju biciklisti koji su pri samom vrhu ljestvice MCI-ja, dok nam na rekreativni maraton dolaze nekadašnji reprezentativci koji su vozili Tour de France ili Giro d´Italia, naglasio je Matić.

Uz to, rečeno je da 450 tabli i šest panoa turističke signalizacije zbog vremenskih prilika nije postavljeno, premda su izrađene za Vižinadu, Kaštelir i Višnjan. Posao će biti obavljen tijekom zime, rekao je Pilat.

S. MATEJČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email