NEWS

HZZO: Od sutra novi model izdavanja uputnica

31.08.2013. 10:35; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / HZZO: Od sutra novi model izdavanja uputnica

S prvim danom rujna na snagu stupa novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, dijagnostičke postupke i zahvate u bolnice i kliničke bolničke centre. Recimo, prijeoperativna obrada pacijenata, osim nepokretnih i teško pokretnih, vraća se u nadležnost primarne zdravstvene zaštite.

Specijalisti samo daju preporuke o daljnjim obradama i terapiji, a konačna je odluka na izabranom liječniku, koji je, dodajmo, isključivo nadležan i za izdavanje mišljenja o radnoj sposobnosti, odobravanju bolovanja…

HZZO nastavlja prebacivati što je moguće više zdravstvene zaštite sa skupe sekundarne i tercijarne na primarnu razinu, čime pokušava smanjiti pritisak na prezadužene bolnice koje su upravo u procesu sanacije.

HZZO tvrdi da će novim pravilima o izdavanju uputnica smanjiti čekanja pacijenata i podići kvalitetu zdravstvene zaštite. No, to ćemo tek vidjeti. Novca u državnoj kasi nema, a iskustvo nas uči da većina promjena ide k uštedama i rezanjima prava. HZZO i liječnici s kojima smo razgovarali ipak su optimistični. Evo koje nas promjene očekuju.

– Od sada će oboljele od dijabetesa, hipertenzije, kronične opstruktivne bolesti pluća i astme – četiri najčešće kronične nezarazne bolesti, koje čine više od 50 posto svih postupaka i troška u zdravstvu – pratiti obiteljski liječnici uz upućivanje, po potrebi, na konzilijarno mišljenje u bolnice. Uputnice vrijede uglavnom 365 dana, što bi trebalo rezultirati manjim šetanjem pacijenata, a bolnicama omogućiti učinkovitiju obradu i obiteljske liječnike rasteretiti piskaranja, kaže glasnogovornik HZZO-a dr. Nenad Korkut.

Pojašnjava da tzv. A uputnice, prema novom modelu HZZO-a, služe da primarni liječnik, za postavljenu dijagnozu i kronične bolesnike, kad odradi sve što je mogao i znao, pošalje u svakom trenutku potrebe u bolnicu samo na konzilijarno mišljenje. Bolnički specijalisti nemaju pravo izdavati uputnice ili pozivati na kontrole.

Uputnica za hospitalizaciju, tzv. B, omogućuje šest mjeseci izdavanja internih uputnica za sve obrade koje je potrebno napraviti nakon hospitalizacije, a koje iz objektivnih razloga nisu odrađene tijekom boravka u bolnici. S tzv. C uputnicama pacijenti će ići na specijalističke preglede na cjelovitu obradu u bolnicu, u hitnu ambulantu (iako nisu potrebne da bi pacijent došao na hitnu) te na prijeoperativnu obradu za koju se preporuča da bude obavljena na razini primarne zaštite koliko god je moguće. S tzv. D uputnicom ide se na ambulantno liječenje i u dnevne bolnice.

(Duška PALIBRK, Glas Istre)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE

Print Friendly, PDF & Email