NEWS

HZJZ objavio upute za javni prijevoz, restorane, dućane, knjižnice…

trgovine-h
Foto HINA/ Dario GRZELJ
24.04.2020. 18:04; Učitavanja: 198; Početna / Lifestyle / Zdravlje / HZJZ objavio upute za javni prijevoz, restorane, dućane, knjižnice…

HZJZ je na svojim stranicama objavio hrpu uputa za postupanje u raznim situacijama koje se nadovezuju na mjere koje su jučer objavljene, donosi index.hr

Upute se odnose na ponašanje građana, postupanje u trgovinama, kafićima, frizerskim salonima i slično. Mi ćemo ih sve postupno objaviti u ovom članku, budući da ih je objavljen velik broj.

 • Preporuke za starije osobe

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se nakon ublažavanja mjera zaštite pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika, stoji u novim preporukama epidemiologa.

“Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost”, ističe se u preporuci koju je u petak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku. U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Naglašava se često pranje ruku 

Potrebno je često prati ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-ak sekundi ili ih protrljati sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta jer tim putem virus može ući u tijelo.

“Čuvajte higijenu zraka tako da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.”
Važno je održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površina koje se često dotiču rukama sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje. 

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Preporučuje se da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom. 

Naglašava se važnost razgovora sa stručnjacima

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima preporučuje se da nastave s normalnim kućnim aktivnostima, ne zaborave na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti.

“Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje”, preporuke su HZJZ-a.

 • Upute za ugostiteljske objekte

Objavljene su i ažurirane upute za rad ugostiteljskih objekata.

“Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio…)”, stoji u jučerašnjoj odluci vlade.

Danas je Stožer objavio dopunjena pravila i preporuke za rad ugostiteljskih objekata.

“Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) i catering objektima i objektima jednostavnih usluga, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi”, stoji u uvodu.

Koje su sve zabrane?

A onda su popisana pravila i zabrane.

 • Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
 • Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
 • Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
 • Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
 • Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
 • Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
 • Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
 • Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
 • Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
 • Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
 • Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

 

 • Preporuke za nošenje maski

Objavljene su i posebne preporuke na nošenje maski.

“Prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika. Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju”, javlja HZJZ i potom objavljuje prikaz maski i njihovih svojstava koji možete vidjeti ovdje:

“Najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa i dalje je održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, koje potencijalno nose virus. Bez obzira na to, fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, i spriječiti dodir sluznice usta/nosa s onečišćenim rukama. Takve maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti strujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica i pojačati svijest o potrebi za fizičkom udaljenošću kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima u vidu zaštite zdravlja. Na taj se način može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa SARS-CoV-2, a u tom su kontekstu za izradu maski za lice prikladniji pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja.i”, ističu iz stožera i objavljuju upute za sve koji nose maske:

 • Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.
 • Neophodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama HZJZ-a. 
 • Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m. 
 • Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske. 
 • Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima. 
 • Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala. 
 • Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
 • Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje. 
 • Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom. 
 • Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske. 
 • Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja. 
 • Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti. 
 • Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.

U dokumentu ispod možete vidjeti karakteristike pojedinih vrsta maski:

 • Preporuke za autobuse i tramvaje

Preporuke za prijevoz putnika tramvajima i autobusima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika koje uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Higijena kabine vozača i njegove radne okoline se održava tako da se svakodnevno, nekoliko puta dnevno, prebrišu površine sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti.

Vozaču je preporučljivo da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.  

Prati ruke toplom vodom

Prije i nakon skidanja maske ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Potrebno je redovito održavanje higijene ruku i, kada god je moguće, ruke oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koriste se dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola. 
Ruke treba oprati prije ulaska i nakon izlaska iz vozila, nakon čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa). 

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus i tramvaj, potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike.

Potrebno je rukama ne dodirivati oči, usta i nos jer tim putem virus može ući u tijelo, a također treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima te održavati razmak od jednog do dva metra u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima. 

U tramvaju mora biti razmak između putnika

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta. 

U autobusima je broj i raspored putnika u sjedalima takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. 

U preporukama se ističe i važnost svjesnosti o načinu prijenosa zaraze koronavirusa, koji se prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Stoga je potrebno održavati i higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

 

Redovno čišćenje i prozračivanje prijevoznog sredstva

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa i tramvaja treba posebno paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate.

Prilikom stajanja na stajalištima potrebno je redovno prozračivati putnički prostor. Za vrijeme vožnje unutrašnjost autobusa može se prozračiti ventilacijom, ali i u tramvajima i autobusima potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanje. 

Preporučuje se da se tijekom vožnje otvore prozori, ako to vremenske prilike i temperatura dozvoljavaju.
Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja, a masku redovno mijenjati sukladno preporukama. 
Također, u autobusima se preporučuje postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na covid-19, kao što su povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, neka ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.
HZJZ ističe da se većina preporuka higijenskih mjera može primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza. 

 • Preporuke za željeznički i trajektno-putnički promet

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu, koje se odnose na zaštitu osoblja i putnika, navode da se higijena kabine strojovođe održava i dezinficira svakodnevno, pa i po nekoliko puta. Ponovljeno je da je imperativna higijena ruku i prekrivanje usta prilikom kihanja i kašljanja te izbjegavanje dodirivanja lica. Preporučeno je da se izbjegava bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, održavajući pritom tjelesnu udaljenost od dva metra.

Preporučuje se redovno čišćenje higijene putničkog prostora te njegovo prozračivanje prije i nakon vožnje, a ako vremenski uvjeti dopuštaju, da tijekom vožnje bude otvoren prozor. Restoranska kola vlakova do daljnjeg neće biti u funkciji. Preporučuje se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Fizička udaljenost putnika postiže se posebnim rasporedom sjedenja koji omogućuje propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima treba sjediti samo jedna osoba u redu, a u kupeima maksimalno dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Putnicima je preporučeno da koriste zaštitne maske.

Kondukteri moraju nositi maske i jednokratne rukavice

Kondukteri u vlakovima pri kontaktu s putnicima moraju nositi maske te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona. Kod naplate karata preporučuje se beskontaktno plaćanje karticama, a ako se koristi klasično plaćanje karticom ili gotovinom, nakon toga treba dezinficirati ruke.

Osoblje je upozoreno da ako razviju simptome, ili netko u njihovoj obitelji, koji upućuju na covid-19, moraju odmah obavijestiti svojeg poslodavca te ne ići na posao.

Brzobrodske linije i trajekti za prijevoz putnika

Mjere zaštite putnika i posade prilikom prijevoza brzobrodskim i trajektnim prijevozom navode da bi se tim linijama trebale služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje jer se za sada turistička putovanja ne preporučuju.

Kao i kod željezničkog prijevoza, preporučuje se redovito održavanje higijene ruku, a pri ulasku u putnički dio trajekta putnicima i posadi se treba ustupiti dezinfekcijsko sredstvo te da u toaletima uvijek bude sapuna i papirnatih ubrusa za brisanje ruku. Treba se održavati fizičko distanciranje te izbjegavanje dodirivanja lica.

U radu brzobrodskih linija preporučuje se ograničavanje broja putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta da bi se održao propisani razmak te da nema stajaćih mjesta.

Članovi posade moraju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom te održavati razmak od dva metra. Također se preporučuje redovito čišćenje i prozračivanje putničkog prostora prije i nakon vožnje.
Preporučuje se izoliranje kapetanskog mjesta i fizičke barijere između kapetana i putnika. Ako to nije moguće, prvi red putničkih sjedala trebao bi biti prazan.

Putnicima koji koriste trajekte preporučuje se da ne napuštaju svoja vozila i da ne koriste putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se pridržavati propisanog razmaka u prostoru za putnike, a prostor može biti popunjen do 25 posto sjedećih mjesta.

 • Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima

Izdane su i preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa  kojima je HZJZ dopustio posudbu knjiga bez korištenja čitaonice te naložio mjere držanja razmaka i dezinfekcije djelatnika, stranaka i posuđenih knjiga.

U prostorijama knjižnica i antikvarijata potrebno je osigurati fizički razmak među osobama, smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama te omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt, kaže se u preporukama.
Knjige nakon povratka, prije odlaganja na policu, treba prebrisati dezinficijensom, a one koje bi se time mogle oštetiti, poželjno je omotati u plastiku. Kod razgledavanja antikviteta stranku treba uputi da što manje dodiruje izložene predmete.

Također, zbog smanjenja fizičkog kontakta potrebno je broj ograničiti maksimalno na 15 stranaka koje istovremeno borave u objektu na 100 metara četvornih neto, a potom omogućiti ulaske tek kad jedna od stranaka iziđe.

Preporučuje se razmak od dva metra

Zbog maksimalne zaštite posjetitelja i djelatnika potrebno je osigurati zaštitne maske koje prekrivaju usta i nos te fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama. Ako je nemoguće osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i stranke, potrebno je ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu komunikacije te poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

HZJZ također preporučuje osiguranje dezinfekcijskog sredstva za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, kao i osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja
Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva, ili ako se osoba osjeća bolesno, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, preporuka je HZJZ-a.

 • Preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima

Stožer je objavio i Preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Javljaju kako je radi sprječavanja infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i djelatnika muzeja/galerije/izložbenog prostora. Potrebno je također omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u prostor te smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama.

Dodaju kako je potrebno:

 • Ograničiti broj posjetitelja koji istovremeno borave u prostoru
 • Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima
 • Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama
 • Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke posjetitelja i obavijesti za posjetitelje te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju
 • Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

 • Preporuka za trening športaša i športašica I. I II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama

Objavljene su i Preporuka za trening športaša i športašica I. I II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama.

Prema odluci Stožera, održavanje treninga dopušta se športašima i športašicama I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima koji imaju izdano rješenje o kategorizaciji koju sukladno članku 6. Zakona o sportu izdaju Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih. Treninzi se dopuštaju i športskim ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. 

Ovo su uvjeti u kojima se treninzi smiju održavati:

 • Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim športašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu. 
 • Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.
 • U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku, kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice. 
 • Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice. 
 • Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od 5 metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.
 • Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu. 
 • Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati. 
 • Za treninge u kontaktnim športovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i športaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti športaš odrade trening. 
 • Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom športaša. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem. 
 • Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan. 
 • Nakon svakog treninga zatvorene športske objekte (sve dijelove športskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Print Friendly, PDF & Email