NEWS
LUTRIJA T

HUT: COVID-propusnice dobro rješenje za ubrzanje prelaska granica ovo ljeto, ali ne smiju biti preduvjet za putovanja

20210209_112123
24.02.2021. 10:01; ; Početna / Gospodarstvo / HUT: COVID-propusnice dobro rješenje za ubrzanje prelaska granica ovo ljeto, ali ne smiju biti preduvjet za putovanja

Europska komisija odlučila je definirati konkretna pravila kako bi se omogućilo što jednostavnije putovanje u što kraćem periodu, čim se za to steknu epidemiološki uvjeti.
 
Iako još ne popuštaju epidemiološke mjere unutar svojih država, Grčka i Cipar su korištenje potvrde o cijepljenju za prelazak granice od 1. travnja dogovorile s trećom zemljom – Izraelom.
 
Slovenija i Rumunjska su pak prve članice EU koje od sredine veljače omogućavaju neometani ulazak u državu osobama koje na granici predoče potvrdu da su cijepljene drugom dozom cjepiva.

Hrvatska će se tu postaviti praktično, izjavio je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović koji je potvrdio da Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za osobe cijepljene protiv COVID-19, a bez PCR testa.

“Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle”, rekao je Božinović.
 
”Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene. Nema nikakvog razloga zašto se pri prelasku granice, uz predočenje negativnog testa, za lakši ulazak ne bi koristila i potvrda o cijepljenju”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Istra na korak do zelene EU regije

U Hrvatskoj je nastavljen trend popravljanja epidemiološke situacije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u posljednjih 14 dana zabilježen je pad broja novozaraženih za 26 posto u odnosu na dva tjedna ranije.

Hrvatska u posljednjih 14 dana ima 109 novozaraženih na 100.000 stanovnika, čime se pozicionirala među tri najsigurnije europske zemlje. Uz smanjenje broja novozaraženih, kontinuirano pada i broj ukupno oboljelih od Covida-19 pa je trenutno u Hrvatskoj njih 2201, od čega na bolničkom liječenju njih 786.
 
Po kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji ističe se Istra koja svake sezone privlači najveći broj turista. Istra posljednjih 13 dana bilježi jednoznamenkasti broj novozaraženih, a incidencija novozaraženih u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika iznosi niskih 30, što je na korak do zelene zone.

Vijesti iz Hrvatske

Mjere za zadržavanje radnih mjesta treba produžiti do kraja godine

Podršku poslodavcima u turizmu kroz postojeće mjere, a posebno kroz potpore za očuvanje radnih mjesta, nužno je osigurati i u narednim mjesecima, sve do kraja godine, posebno u ovim uvjetima neizvjesnosti oko početka sezone i početka ozbiljnijeg turističkog prometa.
 
Sigurnost i izvjesnost su sada ključni u pripremi sezone kada turističke kompanije moraju značajnije investirati, kako bi spremne dočekale goste.
 
Zbog toga turistički djelatnici ističu potrebu za promjenu dosadašnje prakse Vlade po kojoj mjere produžuje iz mjeseca u mjesec, bez konkretne komunikacije do kada će te mjere trajati.
 
”Ne vidimo zbog čega bi se poslodavce i zaposlenike izlagalo stresu svaki mjesec, s obzirom da se već nekoliko mjeseci u posljednjim danima mjeseca produžuje isti tip mjera po istim kriterijima. Tražimo da se mjere jednostavno produlje do kraja 2021. te da se odredi jedinstveni kriterij prema kojem će se one dodjeljivati, a koji se za njihovo odobravanje koristi već sada”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
 
Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba ističe kako ne vidi nikakav razlog da se mjere ne produlje do kraja godine, a iz Ministarstva rada poručili su kako se mjere donose kratkoročno zbog prilagođavanja preporukama Stožera civilne zaštite i aktualnom stanju u gospodarstvu.

Pokrenuta inicijativa za testiranje u hrvatskim zračnim lukama

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković pokrenuo je inicijativu da se za turiste u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na COVID po uzoru na druge turističke zemlje koje se na taj način pripremaju za novu turističku sezonu.
 
“Kako bismo pružili sigurnost pri putovanju u dolascima i odlascima iz Dubrovnika uputio sam prijedlog nadležnim ministarstvima da se u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na COVID po uzoru na druge turističke zemlje koje se na taj način pripremaju za novu turističku sezonu”, ističe Franković te dodaje kako je o navedenom prijedlogu izvijestio i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom njegovog nedavnog boravka u Dubrovniku.
 
PCR i brze antigenske testove uvele su zasad zračne luke u Engleskoj, Italiji, Španjolskoj, a mnoge druge europske zračne luke idu u tom smjeru. Međunarodna Zračna luka Zagreb provodi testiranje zasad samo za putovanja u Nizozemsku.

HTZ krenuo s virtualnim prezentacijama i radionicama na stranim tržištima

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ove će godine zbog pandemije održati 30 virtualnih prezentacija i radionica “Croatian Virtual Get2Gether” na šesnaest emitivnih tržišta.
 
“Zbog nemogućnosti održavanja klasičnih sajmova i radionica u svijetu, pokrenuli smo seriju vlastitih virtualnih prezentacija i radionica koje ćemo provoditi samostalno i u suradnji sa sustavom turističkih zajednica. Glavni cilj je promocija hrvatskog turizma i ukupne ponude, ali i na tržištima okupiti najvažnije partnere i agente te im prenijeti aktualnu sigurnosnu situaciju u zemlji i pripremljenost Hrvatske za turističku sezonu”, naglasio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Objavljen postupak dobivanja viza za digitalne nomade 

Vodeći svjetski brand turističkih vodiča Lonely Planet u svom najnovijem članku piše o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade. Naime, Hrvatska je izmjenom zakonodavstva na kraju 2020. među prvima u svijetu regulirala pitanje digitalnih nomada – pojedinaca koji su formalno zaposleni negdje drugdje, a svoj posao obavljaju preko interneta. Od sada, svi oni mogu aplicirati za vizu u tajanju godine dana i pri tome imati i poseban porezni tretman.
 
Tanja Polegubić Australiju je zamijenila Splitom gdje se već udomaćila, stekla nove prijatelje i poslovne partnere: “Ono što mi se svidjelo u Hrvatskoj jest taj mediteranski način života. Ne moram se buditi u sedam ujutro i vraćati se s posla u sedam navečer nakon što sam čitav dan provela u uredu. Ne osjećam krivicu što sjedim i pijem kavu”, kazala je.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP) objavilo je cijeli postupak za dobivanje viza za digitalne nomade, koji je dostupan OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email